Процедурата за хипермаркета тръгна

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 25, 2006 07:53

Процедурата за хипермаркета тръгна

На последната си сесия в четвъртък харманлийските съветници се съгласиха да се продаде терена на паркинг ,,Турист“ за изграждането на хипермаркет от веригата ,,Плюс“. В докладната, която гласуваха, бе написано, че е постъпило предложение от едноличния собственик на капитала на „Лима България“ ЕООД – Клаус Майтас (Германия) и неговия съдружник Михал Михайлов (Полша) – управител на „Михал Легал Корпорейшън – МЛК“ ЕООД, за инвестиционно намерение в гр. Харманли – изграждане на хипермаркет от международната търговска верига „Плюс – Дискаунти – група „Кайзер`с – Тенгелман“. За тази цел те желаят да закупят общински поземлен имот.
В мотивацията си вносителят пише: „Изграден и влязъл в експлоатация, хипермаркетът ще спомогне за промяна на облика на града ни и ще го превърне в привлекателен европейски град. Ще доведе и до редица придобивки за общината: ще се решат част от важните социални проблеми, като се разкрият 50 нови работни места за служители и обслужващ персонал. Ще се подобри инфраструктурата в района на обекта, предлаганите стоки ще са на цени, конкурентни на аналоговите такива и ще са с гарантирано качество, като висок процент от същите ще се изкупуват от местни производители.“ По-нататък от докладната научаваме, че намеренията
инвеститорите е да вложат до завършването на обекта 1 милион евро.

Против

Мълвата, че в Харманли ще се строи такъв обект предизвика гнева на тези , които работят на паркинга и около него. Освен търговията, на паркинга се развива много успешно и най-древния занаят. Най-много шум вдига наемателят на ресторанта, който се обслужва от турци и клиентите му са предимно от там.
Други, които се прехранват от този паркинг, са продавачите на зеленчуци, на съседния пазар. Те също са против, защото тираджиите си купували от тях продукти.
Това е първата страна, която ще пречи по всякакъв начин. Ако може процентно да се изрази в цифри, тя представлява 5 или 6% от населението на града.
Против изграждането на новия магазин са много от съдържатели на малки магазинчета в града. Те усещат, че заработи ли такъв магазин, техният бизнес ще се ограничи до критично ниско ниво. Казано другояче – ще фалират.

Другата страна

За построяването на новия магазин са повечето харманлийци. След като видяха, че бензиностанциите, магазините за дрехи, офисите на големи фирми, придобиха модерен вид те се надяват, че в града ще стъпи сериозна търговска верига, за да се радват на хубави магазини. Повечето от тях следят развитието на случая и се надяват, той да приключи благоприятно.
Най-потърпевши от мръсотията и шума идващ от паркинг ,,Турис” са близо 1000 обитатели на квартал ,,Тракия“. Те протестират срещу него от много години, но политически игри не позволяват неговото затваряне.

Арбитрите – общинските съветници

Красимир Панчев приветствал идеята в Харманли да има подобен магазин. Той постави въпроса, че първо трябва да се промени предназначението на терена и след това да се предложи за продажба и изграждането на магазин. Инж. Т. Тончев отговори, че това трябва да направи собственика, след като го купи.
Трендафил Райков се надявал да види тук представители на купувачите, нотакива нямало, а в случая те били заинтересованата страна. Според него това е конюнктурен водевил и трябвало да има обща стратегия за развитието на града.
Всички знаем какво представлява турския паркинг – язва, тумор в центъра на града и той има сексуаално и незаконно предназначение. Той уточни, че паркинга се държът от представители на партия ,,Рома“, които са коалиционни партньор на БСП и ги подкрепят безрезервно при гласуването в ОбС.
При изграждането на магазина 20-30 семейства ще останат без работа, а търговците ще бъдат в незавидно положение,наблегна той

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 25, 2006 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама