Протестиращи бяха “честитани” с актове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2018 14:24

Протестиращи бяха “честитани” с актове

През цялата седмица в полицейските управления бяха привиквани активни участници в протестите. Служителите „беседваха“ с тях за участието им в протестите, а някои получиха и актове.
Освен това от службите следяха активността им във Фейсбук, от където им изчезваха постове, а профилите на някои бяха блокирани.
През изминалата седмица протести обхванаха цялата страна. В столицата и всички по-големи градове на страна по улиците излизаха недоволни граждани.
В събота, 17 ноември, множество от хора затвори магистрала „Марица“ за около час и половина и в 16:00 часа движението по нея бе възстановено. Те скандираха „оставка“ и искаха в страната да има по-добър живот, за да може младите хора да не бягат от нея, а възрастните да имат по-добър живот.
Първоначално протестиращите се събраха в центъра на Свиленград. Там те скандираха „Елате с нас, протестът е за вас!” и „Българи, юнаци!”. Носеха надписи: „Не на корупцията”, „Искаме бъдеще за децата си”.
След това с автомобили заминаха на пътен възел „Ново село“ Имаха намерение да го блокират, но полицаите предвидливо бяха пренасочили движението по друг маршрут.
На това място пристигнаха хора от Хасково, Димитровград и Харманли. Всички тръгнаха към магистралата. На моста на река Марица те бяха пресрещнати от жандармеристи, които преодоляха лесно.
Следващата им цел бе да затворят движението по двете платна на магистрала „Марица“, което ѝ направиха. Там също имаше жандармеристи, които обаче свалиха каските и не им оказаха съпротива. Това предизвика бурни одобрения сред протестиращите.
Изказаха се няколко оратора, всички с критики към управлението на държавата, а един от тях напомни: „Нас още ни има”. Протестиращите заявиха, че политиците трябва да се съобразяват с тях, а не да управляват държавата в техни интереси.
„След 40 години съвестен трудов стаж аз ще получа 220 лв. пенсия. Това е жалкото. Нашите политици не са родолюбци“, каза 60-годишната Яна Секлемова.

„Положението в България ме доведе на протеста. То е като това окъсано знаме. Не искам това! Искам достоен живот. Това, в което живеем, дори не е живот. Половината ми приятели са в чужбина. Не останаха хора тука“, каза 29-годишният Атанас Димитров.
„Ще ви питам вас като се пенсионирате след 5 – 10 години каква пенсии ще взимате, обърна се той към полицаите.
След като повториха многократно исканията си, те си заминаха, като обещаха да правят така, докато „България не стане нормална държава“.
По-рано през деня в Хасково полицейски кордон, подкрепен от жандармерия, спря протестното автошествие, което се бе отправило към магистралата.
На 19 ноември в Хасково имаше друг протест в центъра. След това се отправиха по булевард „Г. С. Раковски” и спряха движението в двете посоки. Това за Димитровград бе пренасочено по обходни маршрути.
Недоволните са убедени, че протестите няма да спрат, докато ситуацията в държавата не се промени. И повториха исканията си, които отправят за пореден път.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2018 14:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама