Професор гостува за празника на училище “Климент Охридски”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2017 01:27

Професор гостува за празника на училище  “Климент Охридски”

Проф. Христо Матанов гостува на СУ „Св. Климент Охридски“ – Симеоновград, по случай Празника им. Той бе посрещнат от рецитал на ученици в учителската стая. Директорът Теодорина Иванова поздрави учители и ученици и всички заедно изслушаха химна на училището. След това проф. Матанов говори за живота на патрона на училището светията Климент Охридски и за цар Симеон, на който е кръстен градът.
От неговия разказ децата научиха, че Климент Охридски и цар Симеон живеят по едно и също време. Единият е цар, владетел, трети син на покръстителя княз Борис, а другият – ученик на светите братя Кирил и Методий, които са създали първата славянска азбука.
Климент има огромни заслуги за пропагандиранео на новия славянски език, който през 893 година е въведен в България. Той сравнително бързо измества гръцкия в гръцките литургии и Богослужения.
Климент Охридски за 7 години подготвя 3 500 ученика, които могат да четат и служат на новия език. До самата си смърт твори в българския югозапад, в Охрид.
Симеон е роден през 863 година и го наричат дете на мира, защото тогава е сключен Българо – византийския мирен договор и България приема Светото кръщение от Византия.
Той е образован владетел. Баща му го е подготвял за архиепископ, глава на БПЦ и за това го праща да учи в Магнаурската школа, в Константинопол.
След като се връща, е решил да направи страната си център на православния свят и да елиминира Византия. Води 34 войни с нея.
Тези големи политически амбиции и могъщество се дублират с едно изключително успешно, бурно, всестранно културно развитие. Той е събрал около себе си умни хора, които са приписвали книги и ги разпространявали. Затова неговото царуване е известно като Златен век.
По времето на Симеон се развила литературата, обособили се различни стилове в нея. Тя се оказала по-трайна от иконата, от църквата, от крепостните стени на сградата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2017 01:27
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Герасимов декември 4, 08:17

    Дано са научили нещо децата

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама