Професор гостува за празника на училище “Климент Охридски”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2017 01:27

Професор гостува за празника на училище  “Климент Охридски”

Проф. Христо Матанов гостува на СУ „Св. Климент Охридски“ – Симеоновград, по случай Празника им. Той бе посрещнат от рецитал на ученици в учителската стая. Директорът Теодорина Иванова поздрави учители и ученици и всички заедно изслушаха химна на училището. След това проф. Матанов говори за живота на патрона на училището светията Климент Охридски и за цар Симеон, на който е кръстен градът.
От неговия разказ децата научиха, че Климент Охридски и цар Симеон живеят по едно и също време. Единият е цар, владетел, трети син на покръстителя княз Борис, а другият – ученик на светите братя Кирил и Методий, които са създали първата славянска азбука.
Климент има огромни заслуги за пропагандиранео на новия славянски език, който през 893 година е въведен в България. Той сравнително бързо измества гръцкия в гръцките литургии и Богослужения.
Климент Охридски за 7 години подготвя 3 500 ученика, които могат да четат и служат на новия език. До самата си смърт твори в българския югозапад, в Охрид.
Симеон е роден през 863 година и го наричат дете на мира, защото тогава е сключен Българо – византийския мирен договор и България приема Светото кръщение от Византия.
Той е образован владетел. Баща му го е подготвял за архиепископ, глава на БПЦ и за това го праща да учи в Магнаурската школа, в Константинопол.
След като се връща, е решил да направи страната си център на православния свят и да елиминира Византия. Води 34 войни с нея.
Тези големи политически амбиции и могъщество се дублират с едно изключително успешно, бурно, всестранно културно развитие. Той е събрал около себе си умни хора, които са приписвали книги и ги разпространявали. Затова неговото царуване е известно като Златен век.
По времето на Симеон се развила литературата, обособили се различни стилове в нея. Тя се оказала по-трайна от иконата, от църквата, от крепостните стени на сградата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2017 01:27
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Герасимов декември 4, 08:17

    Дано са научили нещо децата

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.