Президентът Румен Радев празнува Трифоновден в Ивайловградско

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 22, 2020 08:05

Президентът Румен Радев празнува  Трифоновден в Ивайловградско

„Аз като българин празнувам “Трифон Зарезан”. Който се чувства влюбен, празнува и друг празник. Ние като българи трябва да носим тази традиция, която ни е завещана от нашите деди”, каза президентът Румен Радев, който присъстваше на няколко тържества в Ивайловградско, състояли се на 14 февруари, когато се отбелязва празника на града .
На площада в общинския център през събралите се той каза: „За да бъдем конкуренти на световните пазари на вино, ни трябва ежедневен труд, само традициите не са доста-тъчни“. Президентът поздрави събралите се граждани и с кмета Диана Овчарова отразяха по една пръчка от донесената специално на площада лоза. Знеполският митрополит Арсений отслужи молебен.
От там президентът отпътува към лозовия масив на село Свирачи, където извърши ритуалното за-рязване. По-късно в центъра на селото награди участниците във винения конкурс и се снима със стотици жители на селото и гости на празника.
Господин Радев посети и местното училище, където разговаря с педагогическия персонал и с учениците. Пред журналисти заяви, че “образованието трябва да стане национален стратегически приоритет”.
През цялото време край президента се тълпяха граждани, които искаха да разговарят с него и да се снимат. Той не отказа на никого.
Последно в това село държавен глава е идвал през есента на 1968 година. Тогава Тодор Живков е посетил новата детска градина, лозовия масив и бадемовите насаждения. Някои от възрастните хора си спомнят за това посещение.
Ден преди това, на 13-ти февруари, местните майстори-винари дегустираха новата реколта и определиха кое домашно вино е най-добро.
При белите вина третото място се присъди на Антон Авджиев.
Преди него е Цветан Митрев, а победителят в категория „Бяло вино, реколта 2019“ бе Димитър Вълчев.
В категория „розе” трето място бе отредено за Константин Бахчеванов, второ за Атанас Владимиров Атанасов. Големият победител в тази категория бе отново Цветан Митрев.
Най-сериозната надпревара бе в категорията „червено вино, реколта 2019“, където представените мостри бяха 16.
На трето място гласуващите поставиха Цветан Митрев, а на второ Фила Иванова. Най-много гласове събра Колю Велчев Димитров.
Медалите бяха връчени на победителите от кмета на община Ивайловград Диана Овчарова.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 22, 2020 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама