Президентът Първанов събра кметовете от региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 31, 2007 20:30

Президентът Първанов събра кметовете от региона

Акценти

  • На събитиети присъстваше целият червен актив от областта
  • Срещата не доведе до конкретни действия и с нищо не допринесе за развитието на региона

Свързани публикации

След като няколко пъти президентът Георги Първанов идваше инкогнито на лов край Тополовград, най-накрая се появи и публично. Това той направи в отговор на обещание, дадено пред кмета Петър Пашов още през миналата година. Заедно с него бе министър Асен Гагаузов и негов екип от МРРБ. Поводът бе среща на хора от най-високите етажи на властта с кметове на малките общини, граничещи с Турция и Гърция. Самото събиране бе инициирано от президента и реализирано с помощта на министър от изпълнителната власт.
След слизането от автомобила президентът Първанов се ръкува с няколко човека от стоте събрали се на площада. Отец Иван му разказа за църквата, а ,,малкия човек“ Георги Софкин използва случая да му подари диск.
Срещата с местните градоначалници, състояла се в залата на ОбА, бе по-скоро протоколна, отколкото с практическа насоченост и от нея не излезе никаква новина. Георги Стоев, секретар в МРРБ, представи Оперативна програма за регионално развитие (ОПРР), която вече е публикувана в сайта на министерството. Само на слайтовете на мултимедийния екран при представянето й за фон бяха представени кадри от тополовградския край. Според него тази програма ,,като локомотив трябва да изтегли икономиката на брега“.
От МРРБ информираха, че до края на април тя ще стартира с бюджет от 3 милиарда 132 милиона лева. Първите покани за кандидатстване в проекти ще бъдат в направленията социална инфраструктура и пътища. Нови пътища обаче няма да се изграждат, подчерта Асен Гагаузов. ОП предвижда 512 милиона лева за рехабилитация и ремонт на пътища от втори и трети клас и 125 милиона лева за възстановяване на общински пътища.
По-съдържателно и с наистина практическа насоченост бе изказването на Веселин Георгиев от Фонд ,,Републиканска пътна инфраструктура“, който обясни кои пътища в този регион ще се ремонтират през тази година и плановете на неговата институция в средносрочен план.
През втората част на срещата кметове един след друг описаха нерадостната ситуация с пътната мрежа в техните общини. Кметовете на Харманли и Ивайловград отново поставиха пред Главнокомандуващия Георги Първанов въпроса за военните имоти, на територията на техните общини, които се рушат. Кметът на Болярово поиска след като през тяхната община ще минава тръбопроводът Бургас – Александрополис там да се изгради нагнетателна станция. Министър Асен Гагаузов отговори, че още до такива подробности не се е стигнало в преговорите. Той на няколко пъти прикани местните градоначалници да отделят пари от техния бюджет и да правят програми, с които да кандидатстват за финансиране. Парите, вложени в проекти, се връщат 20-30 пъти, бе неговото заключение.
В края на събирането Георги Първанов заключи, че срещата е много полезна и би желал подобни да се правят по-често.

Sresta-2007 (11) Sresta-2007 (10) Sresta-2007 (8) Sresta-2007 (6) Sresta-2007 (5) Sresta-2007 (4) Sresta-2007 (3) Sresta-2007 (2)

Sresta-2007 (7)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 31, 2007 20:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама