През 2018 г. в Харманли очакват още средства за инфраструктура

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 7, 2018 19:16

През 2018 г. в Харманли очакват още средства за инфраструктура

„В бюджета за 2018 ще наблегнем на привличането на повече европейски средства и повишаване на събирамостта на местните данъци и такси.“ Това каза кметът Мария Киркова на последната сесия на ОбС, когато най-важният документ на общината бе предложен на дискусия. Негови критици бяха от групата на БСП, а техният председател Михаил Лисков с традиционните си подмятания и иронични забележки се опита до омаловажи работата на ОбА и подписаните от сегашния кмет договори за над 10 милиона. Той настоя от общинския бюджет да се отделят пари за ремонт на сградата болницата. Според него вместо да се планират 20 000 лв. за видеонаблюдение в общината, можело да се дадат за ремонт на болницата. Думите му предизвикаха насмешки, защото сумата е твърде малка за ремонт на тази огромна сграда.
„Опитвате са обезличите това, което е направено от цялата ОбА. Знаете много добре, че има подписани договори по европейски програми. Няма как да се случат инвестиции в общината, ако не кандидатстваме по европейски програми“, попита кметът Киркова.
За болницата тя каза, че има подписан проект от половин милион лева. „Не мисля, че тази сума е малка. Освен това ще подпомогнем болницата, като поемем разходите за енергията. Вие знаете, че законът не разрешава от бюджета да се отделят пари за болници, които са самостоятелни търговски дружества“, допълни госпожа Киркова.
Управителят на „МБАЛ – Харманли“ ЕООД д-р Чанкова каза, че чакат нов рамков договор със Здравната каса и обещанията са той да е по-благоприятен особено на общинските болници, каквато е хараманлийската. „Ние правим непрекъснато текущи ремонти. Но с тези средства не можем да оправим покрива, да поставим асансьори, да обновим помещенията. Апаратурата по проекта е обсъдена на медицински съвет. Ще получим реанимобил, който е много необходим, защото линейките са остарели. Ще ни доставят и мамограф“, обобщи ползите от реализирания проект управителят на болницата д-р Чанкова.
Планираните приходи за финансовата 2018 година за община Харманли са 19 830 961. Местните приходи са 9 581 214 лв., а тези от правителството – 10 183 747 лв.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 7, 2018 19:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама