Бюджет 2018 с перфектен списък на капиталови разходи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 8, 2018 11:43

Бюджет 2018 с перфектен  списък на капиталови разходи

Имаме перфектен списък на капиталови разходи за 2018 година. Това се похвали кметът на Симеоновград Милена Рангелова при приемането на Бюджет 2018 на общината. Всичките 13 съветници гласуваха „за“ приемането му на 28-мо редовно заседание на местния парламент, състояло се в понеделник, 29 януари.
„Промяната на стандарните в издръжката на делегираните дейности, доведе до увеличение на бюджета на общината.“ Това обясни Антоанета Трифонова, директор ФСД в ОбА.
Увеличението е при образованието, в социалните услуги, за ОбА, Дневен център, ЦОП, медицинските кабинети по училищата. Средните брутни заплати са по-високи от миналогодишната и това е заради увеличение на минималната работна заплата. Ще има вдигане на заплатите и за ОбА с около 11%
За пръв път в Закона за държавния бюджет има разделение на длъжностите. Изборните вече са в отделно перо. Това води до увеличение заплатите на кметовете и кметските наместници с 6%.
Кметът Милена Рангелова каза, че имат много добър списък на капиталовите разходи, които ще бъдат изпълнени на 100%. По програмите за селските райони договорите са сключени и строителството ще се извърши през тази година. Строителните надзори са осигурени със средства. Обектите по заемите ще се правят през лятото, а парите са осигурени със заем от Първа инвестиционна банка. Главницата по дълга ще почнем да връщаме през 2019 година.
Ще се изгражда Ритуалния дом в Тянево, а в края на миналата година с министерско постановление бяха отпуснати 450 000 за ВиК мрежа на Симеоновград.
Госпожа Трифонова уведоми, че плащането по списъка на пътуващите тази година от 85 станало на 100%.
Задълженията на общината ще ги разплатим, след като получим субсидията, но не така стои въпросът с просрочените вземания на длъжници на общината, се оплака тя.
Дебатите при приемането на проектобюджет бяха малко.
Кметът на село Константиново поиска осветлението по селата да се включва в тъмната част на денонощието. „Повече от 15 години крушките нощно време не светят, оплака се той.
„Нямаме средства, с които да плащаме това осветление“, отговори кметът Милена Рангелова. „Парите за това идват от местни приходи. Няма как, когато от едно място се събират 1000 лева, да се плаща 6 000 лева ток. Не мислете, че и аз не искам да е светло навсякъде нощно време, но бюджетът на общината е толкова ограничен, че гледаме да разходваме за най-необходимите дейности.“
Мнение по въпроса даде и Росен Бонев. „Ако от ТЕЦ-вете ни плащат за замърсения въздух, ще имаме пари да си плащаме и тока.“ Според него симеоновградската община трябва да получава средства за замърсения въздух от електроцентралите, защото имало много хора, които се разболявали.

Бюджетът на община Симеоновград за 2018 година е 8 819 507 лева. В него субсидията от държавата е 4 762 449 лева, а за капиталови разходи от нея са отделени 236 300 лв. Собствените приходи се предвиждат да са 1 902 183 лв., от които – данъчни – 344 000 лв. и неданъчни – 1 558 183 лв.
Заемът който общината взима е 2 193 544 лв.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 8, 2018 11:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама