Превръщат Култура – та в паркинг

Руска Георгиева
От Руска Георгиева септември 19, 2015 07:20

Превръщат Култура – та в паркинг

Акценти

 • През 2007 година е разработен инвестиционен проект,,Преустройство на съществуващата сграда-киносалон в център за детски и младежки дейности,Елово”
 • На заседание №5 от 01.02.2008г. има отчет за изплатени 5 800 лв собствени средства. На следващото заседание №6 от 07.03.2008г. е приет Бюджет – 2008 г и в него има „Преустройство на съществуваща сграда –киносалон в център за детски и младежки дейности по проект,,Красива България“ за 201 519 лева
 • На заседание №16 от19.01.2009г. в отчет за бюджет 2008г липсва като разход проекта за киносалона
 • На заседание №1 от 03.01.2010 г. в отчета за 2009г го няма като разход
 • В бюджет за 2010 е включен като разход по програма ,,Развитие на селските райони”. В отчета за 2010 година-няма отчетен разход
 • В бюджет 2011г. е включен като разход по програма ,,Развитие на селските райони”.В отчет 2011г.-няма отчетен разход
 • На заседание №7 от 18.04.2012г. в програмата за реализация на общинския план за развитие на общината и има заложено кандидатстването по програма,,Развитие на селските райони”на стойност -594 847 лева. В бюджета и в отчета за 2013г. няма предвидено нищо
 • В бюджет 2014г.е включен разход за изработване на ПУП-проектиране и изграждане на паркинг в квартал 125- сегашно УПИ-кино със собствени средства-71 200лева
 • В последната актуализация на бюджета за 2014г.-на заседание 42 от17.02.2015г. няма отчетен разход
 • На заседание №42 от17.02.2015г. е заложено изграждане на паркинг в квартал 125 –сегашно УПИ -кино със собствени средства-120 619 лева

Свързани публикации

Строително-разрушителни работи започнаха върху сградата на бившето кино ,,Култура” в Елхово. Върху същия терен предстои да бъде изграден паркинг за автомобили, независимо, че има изготвен инвестиционен проект сградата да бъде преустроена в център за детски и младежки дейности.

Киното в Елхово е построено през 1934 година. То е служело за културно средище за жителите на града и региона. Там децата са се забавлявали, младите са ходили на любовни срещи. Много от тях още помнят първите си целувки по време на прожекциите, първите си трепети и вълнения.

Киното винаги е било място за контакт и комуникации както със света отвън, така и за познати и приятели. От ролите на героите в него младото поколение вземаше пример за подражание, учеше се на култура. Научаваше и за нравите и начина на живот и за хората от света. Днес всичко е само спомен и носталгия. Техническият прогрес измести старото, а някой някъде сбърка и не направи необходимото да използва ценностите от миналото, за да изгради нещо ново за същите цели.

Общинският съветник Христо Костов е подал жалба до Районна прокуратура в Елхово. Отправил е и сигнал към обществеността да се спре рушенето на киното в Елхово за неправомерното, според него, разрушаване. В сигнала е написано, че сградата на бившето кино е обект на културата и съгласно чл.39 ал.3 от ЗУТ промяна на предназначението на сграда, която е обект на образованието, науката, здравеопазването или културата, може да се извърши само след писмено съгласие на съответния министър.

Гергана Димова Йовчева – лидер на партия „АТАКА” – гр. Елхово и кандидат за кмет на общината: „Не сме съгласни

Гергана Йовчева

Гергана Йовчева

една културна сграда, която има 90-годишна история, да бъде превърната в паркинг.

Това свое виждане г-жа Йовчева сподели в специален репортаж, излъчен по телевизия „АЛФА” и за „Сакар нюз”.

 

Четиридесетдневни бебета гледали лятното кино в Елхово

Добър ден!

Да бъде добър деня и за теб!

Може ли да се представите?

Димитрина Карастоянова

Димитрина Карастоянова

Казвам се Димитрина Славкова Карастоянова.

Къде сте работили някога?

На павилиона до киното.

Виждаме, че развалят кино,,Култура,“ става ли според Вас паркинг от Култура-та?

Паркинг става навсякъде на улицата. Но от киното не зная дали става.

Какво ще ни разкажете за живота си, който е преминал там?

Аз от малка съм в киното. И там работих 18 години. Много ми беше приятно, защото имаше дневно в 15,00 часа и в 17,00 часа и вечерно. Много хубави филми даваха и съм плакала, защото не съм разбирала, че са артисти. Брат ми Васил работеше там и ми обясни, че това са артисти и че в действителност артистът от филма не е обесен, а е жив.

Имаше и нещо друго. Хората, когато дойдеха на кино, минаваха през магазините, виждаха се с приятели, купуваха нещо и търговията  вървеше. Да гледаш един филм, значи да прочетеш една книга. Обаче какво ще вземеш от него, за да вложиш в живота си зависи от тебе.

Децата, когато идваха на кино, бяха честни и уважителни. Казваха ,,добър ден“, ”добро утро”. Беше ми много приятно да ги обслужвам. Работех на павилиона до киното и продавах закуски, безалкохолни напитки и захарни изделия. Според мен е нужно кино, но телевизията знаете сега е в къщи и животът е застоял.

Какво ще кажете за лятното кино?

Там имаше и бюфет, който сервираше кебапи и безалкохолни. Моят син беше бебе на 40 дни, когато го заведох на кино. Макар че в къщи имаше четири човека да го гледат. На лятното кино той си спеше в количката. Там бяхме 12 човека персонал и никога не се карахме. Нямаше завист. Бях много щастлива, че работех с млади и честни хора. Но един ден директорът ме вика и ми казва: ”Днес издаваш павилиона и отиваш в магазина на трикотажа.” Продавах мъжки и дамски трикотаж. Цяла вечер плаках, че няма да мога да съм на киното, за да гледам филмите.

Възрастната жена е родом от Тополовград. Тя живее недалеч от някогашното вече кино,,Култура“. Синът й – четиридесетдневното бебе, което е възпитала и научила на култура, е известен и уважаван лекар, познат на целия град.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева септември 19, 2015 07:20
Напиши коментар

3 Коментара

 1. Марияна септември 21, 19:28

  Макар ,че не живея в Елхово от години също не съм съгласна с тази глупава постъпка да рушите нещо култово за града.Така ли няма някой далновиден човек да се застъпи и да превърне тази сграда в нещо стойностно.Точно там срещу полицията ли намерихте да правите паркинг….или паркинга е за полицейските коли.Ако старият кмет не е направил нищо дано новият който изберете милее повече за Елхово и не позволява да се рушат тези сгради….да не отварям дума на ЖП гарата в Елхово която се саморазруши по такива причини…

  Отговори на този коментар
 2. Бай Герги септември 20, 14:42

  Всеки тъпанар като дойде на власт иска да направи нещо за да бъде харесан??? !Ама с какво го прави?

  Отговори на този коментар
 3. jana септември 20, 09:56

  Това е глупост, спрете тази лудост.Как ще се разруши тази сграда,това е историческа сграда.СПРЕТЕ СЕ аз не съм съггласна да рушите!!!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама