Превърнаха кушиите в атракции за ромите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 30, 2016 08:21

Превърнаха кушиите  в атракции за ромите

Състезанията с коне, известни повече като кушии, се превърнаха по-скоро в атракции, където роми бият и псуват животните си, а публиката се радва на тези извращения. Правилата не се спазват, а този, който най-много се изложи, получава награда. Тази картина се наблюдаваше и тази година.
Победител в кушията за Тодоровден в село Бисер стана кон без ездач, защото той падна на последния завой преди финала. При падането си пострада, до намери сили да отиде до журито да получи наградата си.
Както се очакваше ромите бяха главни действащи лица в сеира, а разнебитените им каруци почти се разпадаха от тръскане по неравното трасе. Един от конете се разпрегна и хукна да бяга, а ездачът побягна след него да го гони.
При състезанието с магарешки каруци, 77-годишният бай Делю Делчев стана шампион. Конкурентът му бе с неугледна каручка, теглена от магарицата Мима, която кривна встрани от трасето. Докато я вкарат в пътя, дядо Делювият Калин пресече финала.
Една от атрактивните дисциплини бе теглене на трактор. Четири каруци се наредиха пред него, но две от добичетата не успяха да го помръднат.
Състезание с коне на стадиона имаше и в село Доситеево. Там също имаха проблеми с вкарването на конете в трасето, но след доста бой, ездачите успяваха да го постигнат.
Наградите и на двете места бяха парични.
Единственото сериозно състезание с коне се проведе в Симеоновград. В Беговата лига за рисиста порода коне участваха над 20 състезатели от Стара Загора, Чирпан, Пазарджик, Ямбол, Сливен. То се състоя на специална писта близо до река Марица и бе организирано от Илчеви.
Състезанието бе на 4 гари, където бяха излъчени победители. На едната конете на домакините Оли Димор и Навая станаха първи, а на третата, Фейтинг бой и Ферари, се класираха втори.
По време на надпреварата рисаците са запрегнати в специални двуколки и могат да бягат само в тръст, което е характерно за тази порода.
Състезанието, бе един вид загрявка преди началото на по-сериозните гонки.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 30, 2016 08:21
Напиши коментар

1 Коментар

  1. radostin март 30, 12:04

    Само от факта ,че човекът представящ се за журналист ,който е написал тази свободно съчинена статия ,дори не е присъствал на мероприятието в Бисер,а се опитва да добави още една измислица в глуповатия си сайт и да оплюе положените усилия от хората и журито ,вместо да се радваме,че подобни традиции все още съществуват.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама