Преписвач на матурата бе издаден от Фейсбук

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 27, 2019 13:41

Преписвач на матурата бе издаден от Фейсбук

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #19/148, 24-30 май 2019 г.

Двама ученици от Ивайловград бяха хванати да използват смартфоните си по време на задължителната матура по български език и литература (БЕЛ).
Държавните зрелостни изпити се проведоха на 21 и 23 май, като преписвачите са засечени на първия изпит в ивайловградското средно училище.
Малко след като са влезнали в класните стаи, един от тях чрез Фейсбук е изпратил съобщение до приятел, в което иска той да му прати втори модул. Съобщението му е засечено от Образователното министерство и започват да го следят с видеонаблюдение, каквото има за всички стаи, в които се провеждат матурите с дванадесетокласниците.
Освен него е засечен и друг ученик, който използва мобилния си телефон в разрез с правилата. Преди изпитите зрелостниците преминават инструктаж, в който много категорично е записано, че не могат да ползват мобилна техника, но въпреки това, някои успяват да преминат охраната и да внесат телефони.
След изпита, в присъствието на полицаи, в учениците са били открити телефоните, с които са си комуникирали.
С провеждането на матурите на модули в последните две години се прекъсна порочната практика темите да изтичат в общественото пространство предварително.
Темата на съчинението, което трябваше да направят зрелостниците на матурата по БЕЛ, бе „Реалност и измислица в разказа „Косачи“ на Елин Пелин“.
1 215 зрелостници са допуснати да се явят на втория държавен зрелостен изпит на 23 май, четвъртък, от които 44 не са се явили. Това сочат данните на Регионалното управление на образованието в Хасково.
Завършилите 12 клас имаха възможност да избират да се явят на матура измежду 13 предмета. Най-много са заявили желание за биология и английски език.
Препитването се проведе в 127 зали в 17 училища в областта. Ангажирани са 310 квестори и 22 консултанти. Тази година има и камери за видеонаблюдение в залите за размножаване на изпитните материали.
Препитването бе с продължителност до 4 часа. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 27, 2019 13:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама