Ловно-рибарското сдружение на Тополовград стана на 120 години

Веселин Кълвачев
От Веселин Кълвачев май 28, 2019 06:36

Ловно-рибарското сдружение на  Тополовград стана на 120 години

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #19/148, 24-30 май 2019 г.

Свързани публикации

На 18 май в местността Плочест – Корията, край Тополовград, бе отпразнуван един завиден юбилей. Ловно-рибарското сдружение в района отбеляза 120 г. от своето създаване. Това е структура с правила, достойнство, дисциплина, морал, те са ловци, те са мъже, те са победители и пазители.
Да им е честит празникът! Амин! Амин! Амин!
Ловът е начин на живот. Ловуваш, за да оцеляваш, за да се препитаваш, за да продължиш своя път.
Ловът е бил начин за оцеляване, ловът е бил основна престижна дейност и професия още от древността. Ловът е давал храна, а храната давала живот, за да се продължи напред. Добрите ловци винаги са били на почит и уважение.
Преди земеделието, като първи човешки занимания са били ловът и събирането. Събираш плодовете на природата и убиваш, за да се нахраниш. Това са били основни занимания на човешкия род от дълбоката древност.
Ловът в района на Мастейра, Авролева, Браница и Сакар планина е бил развит още от древността и античността. Ниската, лесно достъпна, планина, обвита с гъсти дъбови гори, пресечена от пенливи рекички, винаги е била желано ловно поле.

Ловните трофеи били украшение и гордост още в античността.

За престижа и уважението към тях още от античността говорят еленовите рога, открити при проучването на укрепения владетелски дом от V век преди новата ера край с. Княжево.
Ловът винаги е бил поминък в района на Сакар планина, гората винаги е приютявала много дивеч.
Ловът тук е бил практикуван още от древността, през епохата на древните траки, Рим, Византия и Средновековна България.
Сакар планина е била любимо място за лов и на турски султани, и техните приближени. Особено чест гост на Сакар планина е бил Мохамед IV, с прозвището Авджи – ловджията.

Във всичките селища из района имало винаги ловджии,

Които пък били и като защитници и охрана в тежките времена.
Нека да се спрем на статията на проф. Александър Кипров в списание “Ловец“ от 1934 г. за посещението на Апостола на свободата – Васил Левски, в с. Орлов дол и организирането на революционен комитет в селото.
Васил Левски е имал разузнаване. Той е знаел, че орловдолци са от Търновско, знаел е, че там може да се посади семето на свободата, знаел е, че селото е било организирано, че имало ловджии, имало и оръжие. Какво е отбелязал проф. Кипров в своята статия: Никое село в района не било така организирано като Минечево: “много млади хора имали евзалии пушки, а много от тях и шишанета, и всички били авджии. С това покривало можели открито да носят оръжие “.
Сведенията от края на XIX век от 1898 г. са, че в гр. Кавакли е имало Ловно-рибарско дружество, като негов председател е бил директорът на местната прогимназия Стефан Маразов.
В по-нови времена, в началото на ХХ век, през 1900 г. в града се отбелязва, че е имало Ловно-рибарско дружество с 256 членове. През същата тази година са били отстреляни 314 диви заека, 32 яребици, 28 диви свине, 4 вълка, 8 диви котки, 26 лисици и др.
Членовете на ловно-рибарското дружество от Кавакли със собствени средства изградили първата хижа в Сакар планина през 1932 г.
Дружеството имало организирани два развъдника за диви животни – „Саядис“ и „Централен Сакар“, и един развъдник за кеклици – „Фикел“.
През 1957 г. горското стопанство в Тополовград е развъдило в горите на Сакар планина благородни елени, донесени от развъдниците „Шерба” и „Паламара“.
Ловно-рибарското дружество разполагало с волиери за отглеждане и разселване на дивеча. Такива за фазани е имало в местностите Пашови ливади край Тополовград, край с. Радовец, до мината край с. Орлов дол и др.
Кеклици били отглеждани край селата Срем, Главан и Мъдрец.

През 1987 г. в Тополовград е изграден Ловен дом с ресторант.

Ловно-рибарското дружеството през същата година се състояло от 18 ловни дружини, в които са участвали 436 членове ловци и риболовци.
Днес, в началото на XXI век, Ловно-рибарското сдружение в Тополовград е организация за пример с нейната работа, структура и постижения. В сдружението членуват 850 човека.
Днес на територията на Сакар планина е организирано и функционира Държавно ловно стопанство – Тополовград, което стопанисва 25 300 ха горска площ (в това число 7817 ха – ловно-стопански район) по северните и североизточните склонове на Сакар планина и покрай река Тунджа.
На територията му се намират:
Ловно-стопански комплекс „Сакар“ (с площ 6306 ха), който е разположен сред широколистни гори по централната част и северните склонове на Сакар планина.
Ловно-стопански комплекс „Княжево“ е с площ 1511 ха и е в близост до река Тунджа. Тук е уникално съжителството на гора и река
Ловно-стопански комплекс „Сакара“ е с площ 2365 ха. Този комплекс пък обхваща южните склонове на планината. В района се ловува благороден елен, дива свиня, вълк, чакал, лисица, фазан, горски бекас, яребици, кеклици и други диви животни.

Има условия за спортен риболов, фотолов, екотуризъм.

Ловът е просъществувал като човешко занимание вече хиляди години, лов ще има, докато има хора.
Винаги ще има какво да се ловува и винаги ще има ловци.
Ние ловците на Тополовградския край пазим, създаваме и крепим България.
Ние сме хора на честа и свободния дух.
Ние обичаме и пазим природата на Сакар планина.
Ловно – рибарското сдружение „Тополовград“ сме всички ние, от нас и от нашите действия и работа зависи неговото бъдеще.
Да бъде! Амин!

В началото на тържеството представителна група „ЛРД – Тополовград“ поднесе венци и цветя пред паметника на площад „Освобождение“.
Ставрофорен свещеноиконом отец Николай Клюнков освети знамето на сдружението и тези на дружинките.
Гости на празника бяха: Васил Станке Василев – председател на НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“, Красимир Червилов – зам.-областен управител на област Стара Загора, кметът на общината – Божин Божинов, директорът на ДЛС – Тополовград – инж. Николай Лафчиев.
Пред многобройните членове на дружинките и гостите поздрав за празника отправи председателят на сдружението Гошо Атанасов. Той връчи плакети и награди на заслужили и дългогодишни ловни деятели.

Веселин Кълвачев
От Веселин Кълвачев май 28, 2019 06:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.