Предвиждат представително проучване за COVID-19 в Пловдив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 26, 2020 09:11

Предвиждат представително проучване за COVID-19 в Пловдив

Акценти

  • Близо 12003 носители на вируса прекарват заболяването без сериозно влошаване на здравето.

Свързани публикации

„Предвиждаме да направил срезово проучване в Пловдив на избрани на случаен принцип от 500 до 1000 човека. То ще е по всички изисквания на СЗИ и ще е представително за страната. “ Това съобщи д-р Ангел Кунчев на редовния сутрешен брифинг на НОЩ (Национален оперативен щаб). „Градът се намира в средата на страната, без много заразени и ще даде представителни данни за заболяването. Имам предположение какво ще се случи и това е както в цялата страна, където от 2 до 5-6% от  хората, които са се срещали с вируса COVID-19,“ допълни той и конкретизира, че ще проведат търсене антитела по Елайза метод.

Още 56 нови случая има на заразени от COVID-19 в страната. Те са в 11 области, като общият им брой стана 1 290. От тях 37 пациенти са в интензивни отделения. Това съобщи председателя на НОЩ генерал Венцислав Мутафчийски

От тези данни може да се заключи, че 1 263 носители на вируса прекарват заболяването без сериозно влошаване на здравето.

Досега 205 са излекувани заразени, 8 са вчера, а в „Пирогов“ е починал е 80-годишен мъж с придружаващи заболявания .

В област Кюстендил има 13 заразени в ново огнище. 12 от тях са в селата Сапарево и Рисилово, свързани с работата в Бобов дол.

На въпрос на журналист от „24 часа“ как ще коментира несбъдналите се очаквания за много заболели около Великден, човекът с генералската куртка отговори:  „Следвайки математически модели, България преживя пик, който бе в началото на април и след това има снижаване. В момента се катери към следващия пик.“

Генералът похвали служителите на РЗИ, които благодарение на адекватните си реакции, се справяли бързо и потушавали възникнали огнища с голям брой хора. За пример даде село Паничерево и в завод „Мизия“, Плевен.

В Хасковска област

Вчера две контролни проби, на 40-годишната жена, която е докарана от Бърза помощ – Харманли и на 39-годишна от община Димитровград, са дал положителен резултат. Останалите две са отрицателни, те са на пациенти от „МБАЛ – Хасково.“  За цялата област за последните 24 часа са взети само 4 проби.

Към момента поставените под карантина в Хасковска област са 898 души, съобщиха от Областна администрация.

Снимка: МС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 26, 2020 09:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама