Предстои ново увеличение на тока

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2020 11:45

Предстои ново  увеличение на тока

Предстои увеличение на електроенергията от 1 юли. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) твърдят, че ще се оскъпи с 3 лв. на мегаватчас, заради ангажимента на НЕК към ТЕЦ „Марица Изток 2“. Според Мая Манолова обаче увеличението ще е от 7 лв., което ще се плати от всеки гражданин. Тя заяви това по време на заседание на Комисията по енергетиката в парламента.
От началото на юли голяма част от битови потребители, които консумират 30 киловата, ще трябва да купуват ток на свободни пазарни цени.
„Един от нашите експерти отиде и попита в едно от енергоразпределителните дружества с каква мощност е присъединен имотът му, но му бе поискана такса от 13,30 лева за заявление и така да бъде уведомен за мощността“, обясни Манолова. Тя подчерта, че с такива заявления ще бъдат събрани от гражданите близо 30 млн. лв. в полза на трите ЕРП-та, защото има около 2 млн. домакинства, които не могат да се присъединят към свободния пазар без данни за мощността на имотите си.
Специалисти, сред които е и Георги Котев, твърдят, че пазарът на ток е манипулиран. 60% от производителите на електроенергия са държавни дружества, а останалите имат договор с нея. Нещо повече, бизнесменът Христо Ковачки в предаването „Лице в лице“ призна, че той предварително изкупува повечето ток, произведен в България. А като него има и други. След това те го продават на свободния пазар у нас. Така той се изкривява и през януари имаше пик, в който български потребители на промишлен ток плащаха 60 пъти по-скъп ток от този, който ползват в Германия. Пак през този месец внасяхме ток от Турция.
ЕК комисия излезе с решение срещу Български енергиен холдинг (БЕХ), с което ги задължи да дават ежедневна информация за цените на тока, за да се регулира пазарът. От холдинга обаче не го правят и това влошава конюнктурата на пазара.
„Какво ще се случи след 1 юли, зависи от това какви промени ще бъдат направени в Закона за енергетиката, което е отговорност на Народното събрание“, каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов.
„Изготвянето на пътна карта, в която да се опишат ясно процесите и етапите на пълното либерализиране на българския пазар на електроенергия, е задължително“, е мнението Гочо Чемширов, заместник-председател на „Електроразпределение Юг“.
От своя страна Калина Трифонова, заместник-председател на Управителния съвет на EVN, подчерта, че такава карта липсва за момента и няма яснота относно механизма и необходимото време за либерализацията.
Неяснотата при определянето на новите правила е голяма, а най-сигурното е, че за кашата ще плащат потребителите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2020 11:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама