Полицай №1 се представи отчет пред съветниците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 1, 2007 03:37

Полицай №1 се представи отчет пред съветниците

Акценти

  • Интернет издание бр. 6(13), година ІІ, 29 юни - 26 юли 2007 г.

Свързани публикации

На сесията на ОбС-Маджарово, провела се на 16 юни, пред съветниците представи отчета си за 2006 г. началникът на ПУ-Маджарово – Георги Евтимов. Предлагаме ви част от него:
За 2006 г. престъпленията са 14, при 20 за миналата година. Според началника причината за намаляването е непрекъснато обхождане на района и провеждане на полицейски операции. Половината от тях са разкрити.
В резултат на липса на охрана в края на м. февруари в баластерната е констатирана кражба на три ел двигателя, демонтиран трансформатор и липса на проводник от 10 междустълбия.
Откраднато е пусковото устройство на булдозер, работещ на хвостохранилището.
В мините има много скраб, а това съблазнява крадците. Там има пробити входове на галерии, неукрепени, представляващи висока опасност както за събирачите на скраб, така и за минаващите граждани. Изпратена е докладна до Началника на РПУ-Харманли и ликвидатора на мините.
Доминиращи кражби в региона са тези на черни и цветни метали и хранителни стоки от магазини по селата. Има надупчени гуми на автомобили пред дискотеката. Образувана е преписка.
На територията на ПУ-Маджарово за `06 г. няма тежки престъпления – убийство, изнасилване или грабеж. Няма регистриран случай на употреба на наркотици.
От дома на Айше Бахтияр са откраднати автоматична пералня, телевизор и печка (жената живее в друго село и домът й е без надзор).
35 проверки на документи за самоличност са извършени в хотел ,,Рай“ и ПЗЦ ,,Източни Родопи“. По чл. 56 от Закона за МВР са предупредени 185 лица. Общо 8 пъти полицаите са ходили в училищата, а с гражданите са се срещали 10 пъти за състоянието на обществения ред. 182 пъти са били проверявани автомобили, а относно съхраняването на оръжие са правени проверки 52 пъти. Задържани са в РПУ-Харманли 37 лица. 45 глоби с квитанции са наложени, а са съставени 75 акта.
Според началника на ПУ резултатите са добри, при положение, че се работи с такъв малък състав. Територията, която обслужва ПУ-Маджарово, е 247 кв. м, с 3 396 жители, от които в града живеят 672 от тях.
На друго мнение бяха някои от съветниците. На съветникът Петров му правило впечатление, че нямало въведен порядък при влизането и излизането от общината. Ставали много кражби, които винаги са с неизвестен извършител и преписките се прекратявали. Като данъкоплатец, каза той, не съм доволен от работата на Полицейския участък. Само в нашата община се карат автомобили от пияни шофьори и такива без свидетелства за управление на МПС. Ние сме малка община и трябва да сложим край на това”.
За колегата му Тодоров по справката престъпността намалявала, но дали в действителност това е така, пита той. “Ето има 14 престъпления – за всеки месец средно по едно престъпление. Какво трябва да се направи, за да опазят хората собствеността си. Не може колите по улиците да фучат и никой да не взема това под внимание. Чакаме да стане най-лошото ли?” – констатира той.
Кметът Атанас Димитров поиска да знае дали са проведени беседи с кметовете и кметските наместници, които да съдействат на полицията за намаляване престъпността.
Отговори му Г. Ефтимов: “Смятам, че справката е обхванала най-важните неща, още повече, че ние сме единствената община, която е с такъв голям район и малко служители. Относно водачите на МПС, употребили алкохол, нямаме технически средства, с които да удостоверим това, нито имаме служител от КАТ, който да го направи. Нека, ако бъдат забелязани такива шофьори, да бъдем насочвани към тях. Относно наркотиците, досега няма регистриран случай. Относно предотвратяването на кражби се прави план в кои дни от седмицата да прави обходът в населените места в общината. Но наистина недостигът на кадри се отразява неблагоприятно на работата на участъка. За събранията по селата искам да кажа, че в самото начало се проявяваше интерес, но в последствие, въпреки разгласата, никой не е идвал.
По мнение на П. Петров хората са спрели да посещават събранията, или защото са загубили вяра в полицията, или защото не намират съответната информация. “Дами и господа”, обърна се той към присъстващите, “много е малка общината ни и тя разполага с ресурси за дейността на полицията, но ако се стои така и се бездейства, ще стигнем до дъното.”

Мнение по отчета изрази и съветникът Тодоров: “За мен това е една формална работа, тези неща сме си ги говорили и миналата година. Нямаме техническо средство, за да проверим дали водачът е употребил алкохол, когато виждаме, че той не може да стои на краката си, нямаме скоростомер, с който да видим дали автомобилът се движи с 100 км/ч., няма начин да спрем някой водач, за да проверим дали документите му са изрядни и няма с какво да проверим дали има регистрационен номер, когато това се вижда отдалеч. Не може да се извършва кражба и след това да се пише в преписката, че е опит за кражба, след като е откраднато движимото имущество.”
Христо Николов – кмет на с. Бориславци поиска да резбере към кого да се обърне, за да бъдат поставени в селото 2 бр. съоръжения – спящи полицаи, тъй като през летния сезон селото е много оживено.
С 9 гласа “ за „, 0 гласа “ против „, 2 гласа “ въздържал се “ Общинският съвет прие отчета по работата на ПУ-Маджарово за 2006 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 1, 2007 03:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама