Политическата гравитация върна Тръмп отново на земята

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 8, 2020 08:13

Политическата гравитация върна Тръмп отново на земята

Акценти

  • В събота Тръмп отказа да се съгласи с новоизбрания президент Байдън, вместо това обеща неуточнени правни предизвикателства, за да се опита да отмени резултата от надпреварата.

Свързани публикации

Доналд Тръмп, който се противопостави на политическата гравитация със стремителното си издигане от риалити звезда и бизнесмен до президентството, падна обратно на земята. Това пишат Jill Colvin и Zeke Miller статия за Associated Press.

В крайна сметка неговият шквал от буйни митинги, безпрецедентна активност в участия не можа да преодолее реалността на трайната му непопулярност и пандемия, която взе повече от 236 000 души в САЩ и изхвърли милиони от работа.

И все пак неприличната марка на политиката на Тръмп – неговите подигравки в Twitter, отмъстителният му стремеж да наказва враговете, неговият самостоятелен подход към света – постави своя отпечатък в правителството и извън него.

Тръмп запазва мегафона на своя акаунт в Twitter, широкообхватна платформа на Fox News и непоколебимата подкрепа на лоялната си база от поддръжници, които може никога да не приемат поражението си, след като месеци наред настояваха, че няма начин той да легитимно да загуби и дори фалшиво да твърди преждевременна победа.

В събота Тръмп отказа да се съгласи с новоизбрания президент Байдън, вместо това обеща неуточнени правни предизвикателства, за да се опита да отмени резултата от надпреварата.

Докато не се появи наследник, който да ръководи републиканците – вероятно едва до резолюцията на републиканския първичен състав през 2024 г. – Тръмп остава фактически ръководител на партия, която той е прекроил по своя образ.

„Дори и в поражение, Доналд Тръмп надмина очакванията и помогна на други републиканци да направят същото“, каза консултантът на GOP Майкъл Стил, който е работил на Capitol Hill и в кампании. „Той ще остане мощна сила в партията.“

Междувременно остава неясно дали Тръмп ще приеме резултатите от изборите или ще продължи да ги оспорва и да прекара следващите три месеца като куц президент.
Тези, които го познават добре, казват, че има малък шанс той да се примири.
„Когато Доналд Тръмп загуби, никога няма да има мирен преход към властта“, каза дългогодишният адвокат и критик на Тръмп Майкъл Коен. Той прогнозира, че Тръмп ще направи всичко, което е по силите му, за да твърди, че изборите са му били „откраднати“ от демократи или други сили, точно както Тръмп се опита да сее раздори, докато гласовете се преброяват.

Със съкращения.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 8, 2020 08:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама