“ПЛЮС” най-после отвори врати

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 16, 2009 09:07

“ПЛЮС” най-после отвори врати

Акценти

  • Вестник „НОВИНИ“, #41/347, 9 - 15 октомври 2009 г.

Свързани публикации

Очаквания от три години магазин от голямата германската верига “Плюс” най-после бе открит в Харманли. Това стана в късния следобед в сряда за медии и гости, а четвъртък той бе на разположение на клиентите. Вечерта малко преди зам.-кмета на Харманли инж. Генев да пререже лентата заедно с Маркус Ланг, мениджър по Развитие на филиалната мрежа, той каза: “Харманли през 2010 година ще бъде на 500 години. Той е възникнал около един голям търговски обект “Кервансарая”. В последствие през годините ние сме разполагали с доста такива атрактивни обекти – Приказките, Универсалният магазин, Квеле,. Аз очаквам, че такъв ще бъде и магазин „Плюс“, който обещава малки цени. Искам на пожелая на всички харманлийци лозунга да се сбъдне а на служителите успешна търговия в Харманли и България”

На щандовете бяха изложени мляко от 29 ст., пилета от 3 лв., кайма от 4 лв., картофи от 39 ст. за килограм и други стоки на малки цени, както те се изразяват.

Сутринта опашките пред касите се проточиха до средата на търговската зала, който никак не е малка. Касиерите се справяха отлично, а накрая на касите зам.-управителите помагаха на клиентите да си напълнят в безплатната фирмена торбичка. Първите клиенти получиха и подарък балон.

В магазина се продават хранителни стоки, препарати, козметика, напитки и други необходими стоки за дома.

Запознати, които пътуват до Турция и Гърция твърдят, че на препаратите цените тук са космически в сравнение с тези у комшиите.

Други, които са посещавали подобни магазини в Германия се питат защо нашите цени не са съобразени с платежоспособността на българина. За пример те дават цената на каймата, която и тук и там е 2 евро (4 лева).

Подобно стълпотворение имаше и при откриването на магазин БИЛА, на друга германска верига. И там през първите дни имаше много народ. След това клиентите намаляха, а от магазина съкратиха доста персонал.

С откриването на “ПЛЮС” клиентите в региона ще има възможност да сравняват цените и да избират от къде да пазаруват.

На 8 октомври 2009 г. немската верига за бързооборотни стоки „ПЛЮС“ открива едновременно първите си шест магазина в България. Те се намират в градовете Перник, Горна Оряховица, Севлиево (2 магазина), Харманли и Силистра. Всеки един от магазините е построен от „ПЛЮС“ върху собствен терен и е част от инвестицията на компанията в България, която до този момент възлиза на 150 млн. лв. До края на тази година магазини ще бъдат открити в общо 21 града, с което инвестицията ще достигне до 210 млн. лв. Към момента в централата на фирмата работят 100 човека, в магазините и логистичните центрове – 240, а до края на годината ще бъдат разкрити още 400 нови работни места. Новопостъпилите служители преминават специализирана програма за обучение в България или Германия. Политика на компанията е строежите на магазините да се извършват от български фирми и така се осигуряват работни места не само в магазина, но и по време на неговото строителство.

PLUS открива първите си магазини през 1972 г. в Германия. Днес веригата има представителства в три европейски държави – Австрия, България и Румъния.

Плюс България Търговия КД е основано през 2006 г. като дъщерно дружество на германския концерн Тенгелман (Tengelmann). Със своята повече от 140-годишна история германската група Тенгелман принадлежи към най-големите търговски концерни в света. Днес Тенгелман е интернационален концерн с 4 357 филиала в 14 страни, над 84 хил. служители и годишен оборот над 12 млрд. евро.

Собственост на Тенгелман са: OBI – втората по големина в света и най-голяма в Европа верига магазини от типа Направи си сам, PLUS и A&P – хранителни магазини от типа дискаунт, супермаркети Kaiser’s Tengelmann, както и текстилния дискаунтер KIK.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 16, 2009 09:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама