Партийна конференция прави политика, а изборите се печелят с пари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 19, 2020 08:29

Партийна конференция прави  политика, а изборите се печелят с пари

Акценти

  • Регионален вестник, # 24/908 година XVII, 19 - 25 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

На 20 юни БСП – Харманли, ще има общинска конференция, на която ще се избира нов лидер на местната структура. Ще се определят членове на Висшия партиен съвет, делегат за събрание, ще се обсъждат и други партийни дела. Взетите решения касаят голяма част от хората, които гласуват за червената партия в общината.
Да се разбере с какви настроения отиват редовните членове на това събрание се оказа трудна задача. Членовете и симпатизантите възприемат ситуацията в момента на БСП като тревожна, повечето разбират на какво се дължи това. Говори им се по темата, но не искат да им се споменава името.

По младите споделят, че не се интересуват много, защото няма да бъдат чути, а мнението на възрастните е, че предишната дисциплина и партийна работа вече е безвъзвратно заминала в миналото. Сега никой на никого няма доверие, е и друго заключение на член – ветеран. Той и други като него очакват на събранието отново сблъсък между Надя Колева и Михаил Лисков, което може да се възприеме като подмладяване на редиците.
“Искаме да толерираме младите, но те да са след нас”, така лаконично определи ситуацията с подмладяване на столетницата неин дългогодишен член.
Мнението на друг е, че “старите хора се изхабили, а нови няма. Повечето стоят в партията по морални съображения”. Споделят, че много членове не посещавали събранията, защото нямало смисъл, а хората били отчаяни. Мнението им е, че и тук хората са разединени както в София. Там едни са за Станишев, Гергов, Стойнев, които гравитират към ГЕРБ, а Нинова е на другия полюс.

Очакват, че Корнелия ще надвие, защото я определят като борбена,

воюваща за истината, успяла до известна степен да сплоти партията и двойно да увеличи депутатите. Сега вече в Народното събрание се чува гласът на партията. освен това, излъчвала справедливост, умеела да поставя въпросите. Според червения другар има три жени – Корнелия Нинова, Мая и Татяна Дончева. Ако се обединят и работят заедно и ако някога левите сили дойдат на власт, ще имат големи успехи.
Друг отбелязва, че БСП е партия на наемния труд, на работниците, на учителите, на учените, а не на едрия капитал. Той сподели, че забелязал, че Георги Гергов с всички партии е добре, а Кирил Добрев имал 4 фирми, които изпълнявали обществени поръчки.
Друг член пророкува, че и тази конференция в Харманли ще мине като всяка друга, без никакви проблеми, с явно гласуване. “С явно гласуване кой каквото мисли не го изразява, а се подчинява на мнението на другите”, заключава той. Неговото мнение е, че преди местните избори в новата листа е трябвало да са само Лисков и Минка, Стоянова, а там се появили стари кадри и това ударило по имиджа на партията, а голяма част от хората се отвратили.
Според него

Лисков е трябвало да даде оставката при тези резултати на изборите.

Сега вече хората не виждали някаква перспектива, за това им е все едно кой ще е лидерът им. „Хората гледат на конференцията с безразличие и не смятат, че там ще се вземат сериозни и справедливи решения, и партията ще излезе от състоянието, в което е изпаднала. Минка е сама и се бори с вятърни мелници“, е коментарът му.
“Докато Лисков бе кмет, трябваше да сложи млад човек, да го припознаят, и щеше да спечели, но той не го направи”, допълват те и го отчитат като грешка в партията.
В момента по-голяма част от членовете не познават Устава на БСП, където са записани правата и задълженията. В резултат на това, членуват колкото да се каже, че членуват. „Какви идеи може да се защитават, щом не знаеш за какво се бориш“, е учудването на партиен функционер с дълъг стаж. Според него, за да се подобри организационно, трябва да има млади, амбициозни хора, а те нямат естествено попълнение. На едната ръка могат да се преброят новоприетите.
Партийната дейност я смятат за отживелица, за отминала работа, а основният проблем е, че няма млади хора. Така БСП застарява и се изхабява. Когато бяха на власт в Харманли, имаше попълнения, макар и малко, но сега не се чувства.
Защо младите не се изявяват, кой им пречи? Къде са в организационния живот?!”, задава риторичен въпрос човек от управата на партията.
Кален в дългите партийни битки член коментира, че

вземането на властта за тях е само на теория, а шансовете да я реализират са малки.

Оплаква се, че правят събрания, но никой не ходи при тях.
“Трябва да се правят избори, както правят ГЕРБ, а не кампании. Старите начини на агитация – по събрания, по клубове, вече са отживелица”, е мнението на фактор, който 12 години държа партията на ниво.
Сега обаче партията страда от дефицит на финанси, с които се печелят избори. Няма достъп до лесни държавни пари, които се раздават от управляващите, което ѝ отрежда незавидната позиция на наблюдател и регистратор на политическите процеси.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 19, 2020 08:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама