Пак насрочиха съдебно дело за наводнението в Бисер

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 16, 2020 11:08

Пак насрочиха съдебно дело за наводнението в Бисер

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 43/927, година XVII, 13 - 19 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

В Районен съд – Харманли, е насрочено дело за причините за наводнението в село Бисер през 2012 г. То ще се гледа на 15 декември от 13.30 ч. и е срещу Ирена Узунова.
Тя е обвинена, че, като областен управител на област Хасково, не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране и разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира и не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение. В резултат на това, на 6 февруари в село Бисер е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир “Иваново” и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смърт на осем лица.
С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.
Извършеното е престъпление по чл. 335, ал. 2, вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщават от прокуратурата.

Безкрайни разследвания

Първото разследване за причините за трагедията в Бисер бе започнато от Национална следствена служба още през 2012 година. След това бе прехвърлено на Районна прокуратура – Пловдив.
В края на месец януари 2017 г. наказателното производство за причините за наводнението в село Бисер бе спряно с нейно постановление. Като причина посочват, че задължително трябвало да се извърши разпит на три лица, които имат качество на пострадали и на които прокуратурата е длъжна да разясни правата им, информираха от Апелативното обвинение.
В разследването е установено, че и трите лица се намират в чужбина, поради което до издирването им прокурорът е спрял наказателното производство.

Първото дело

Първият опит за съдебен процес бе преди 3 години. През юли 2017 година Районна прокуратура – Пловдив, внесе в Районен съд – Харманли, обвинителен акт срещу бившия областен управител на Хасково – Ирена Узунова. В него е записано, че, заемайки тази длъжност, не е изпълнила служебните си задължения по чл. 9, ал. 1 от Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/, че „планирането на защитата при бедствия се извършва на общинско, областно и национално ниво и че по чл. 9 ал. 8 от ЗЗБ областният управител организира разработването на областен план при защита при бедствия.

То бе спряно.

Припомняме, че пострадали от село Бисер осъдиха Община Харманли за имуществени и неимуществени вреди, защото се доказа, че тя е собственик на съоръженията на язовир „Иваново“.

снимка: Архив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 16, 2020 11:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама