Овце умират, след като яли найлон по време на паша

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2020 14:07

Овце умират, след като яли найлон  по време на паша

За две умрели овце, след като са яли найлон, съобщи Райчо Сидеров от Симеоновград.
Той каза, че ги пасе на поляните над квартал „Злати дол“, близо до кв. „Лагера“. Там е доста замърсено от живеещите наблизо роми.
В началото не знаел от какво е умряла първата овца, но когато починала и втората, се консултирал с ветеринар. Той го посъветвал да види какво има в стомаха на овцата. Когато Райчо направил това, видял, че в него има дълги ленти от найлон.
Ветеринарни лекари споделят, че подобни случаи не са рядкост и това е следствие от замърсяването на природата с бавноразлагащи се материали.
Първоначално са били регистрирани смъртни случаи и при аутопсията откривали тел в корема на овцете. Установили, че с нея са връзвали балите на полето. След като овцата яде от тях, тя поглъща и метала. Той попадал в стомаха, от там в търбуха и накрая се забивал в сърцето.
По-късно земеделските производители смениха телта от балите със сизал, но овцете пак ядели от него. Ветеринари разказват, че той се навивал в стомаха. Имало е случаи, при които са вадени от стомаха на овцата до 2 кг навити на топка.
Сега овцете при свободното пашуване гълтат найлон. Попадайки в стомаха, се получава механично задръстване, от което животните умират.
Подобни смъртни случаи са едно от най-ярките доказателства как безконтролното замърсяване на природата причинява сериозни вреди.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2020 14:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама