Черният фризийски жребец е любим на много хора

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2020 09:36

Черният фризийски жребец е  любим на много хора

Черният фризийския жребец, участвал в кушията в Бисер, е купен от Холандия.
Тази порода коне са красиви и величествени. Родината им е северната част на Холандия, по-рано носила името Фризия (една от дванадесетте провинции на Нидерландското кралство). Славят се с дългите си гриви и опашки, които обикновено не се подстригват и стигат до земята. Впечатляват и с походката си – когато вървят, отстрани изглежда, че танцуват.
За първи път конят участва през 2011 г. на кушията в Харманли в категорията “Най-красив и нагизден кон” Тогава той предизвика всеобщо възхищение сред зрителите. Лаврите тогава обраха двата коня от чистокръвната фризийска порода Тюмен и Клара, които се отглеждат от Митко Бойков и Георги Димитров от Свиленград. Тогава Тюмен спечели титлата за най-красив кон, следван от фризийската кобила Клара.
През 2016 г. абитуриентката Теа Димитрова от Професионална гимназия по ветеринарна медицина в Стара Загора за абитуриентската вечер пристигна, яхнала величествения кон Тюмен. За да премине с него улиците на града, тя взе специално разрешение от община Стара Загора.
И до днес Теа си остава една от най-атрактивните и нестандартни абитуриентки, празнували някога завършването на средното си образование.

Снимка: Ваньо Стоилов

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2020 09:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама