Отмениха бедственото положение в региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2014 08:09

Отмениха бедственото  положение в региона

Акценти

  • Вестник "Хасковски НОВИНИ", #1, 10 септември 2014 г

Бедственото положение в Харманли, Димитровград и Симеоновград бе отменено вчера. По данни на областна администрация обстановката вече е нормална и няма причина да се удължава срокът. Вчера постъпи и справка от община Харманли за щетите, които нанесе проливният дъжд през почивните дни. Наводнените имоти са 972, в с. Лешниково – 4, а в с. Остър камък – 2. Повредени са канализационни и отводнителни канали, а разрушените мостове са 8 – в селата Остър камък, Лешниково и Иваново. За разлика от Димитровград, където са наводнени близо 10 000 дка селскостопански земи, в община Харманли те са около 2000 дка. Става дума за селскостопански земи в село Бисер, където е разрушена дигата на реката.
Преди ден в областна администрация бяха получени сведения и за щетите от наводненията и в другите общини. 90% от засегнатите къщи са отводнени. В симеоновградското село Калугерово има 10 къщи, които не могат да бъдат отводнени, защото собствениците им не живеят там. В община Димитровград наводнените обекти са били 4, 20 – в Меричлери, 21 – в с. Странско, 70 – в с. Добрич, а в кварталите на Димитровград „Марийно“ и „Черноконево“ са съответно 40 и 32. Скъсани са дигите на река Марица при село Райново /30 м/, село Брод /150 м/ и на река Мартинка, общо на 4 места. Скъсана е и язовирната стена на микроязовира в село Странско. В село Крепост има отнесени площи от строителството на магистралата. Най-много са наводнените площи в с. Голямо Асеново – 2500 дка и в кв. „Черноконево“ – 1500 дка.
В община Симеоновград е имало 35 наводнени къщи в с. Калугерово, с. Дряново и в града. 3 са скъсаните диги на река Сазлийка и Мусачевска. Наводнени са над 2100 дка площи. Днес комисии установяват нанесените щети и нарушенията на инфраструктурата на територията на общината. В община Свиленград има 3 наводнени двора и 7 къщи.

Последствия

Справката на община Любимец сочи 100 наводнени къщи в с. Малко градище, а също и кметството, читалището и здравната служба на селото. Разрушена е дигата на р. „Селска“. В с. Лозен е разрушен бетоновият брод на р. Лозенска, наводнени са 20 къщи. В с. Вълче поле и Любимец също има наводнени къщи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2014 08:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама