Откриват жп надлеза на Димитровград през октомври

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 19, 2014 18:36

Откриват жп надлеза на Димитровград през октомври

Акценти

 • Ремонтът на водната кула блокира движението в Димитровград
 • В момента новото жп трасе е готово на 50%

Свързани публикации

„Служебният кабинет ще съдейства за прехвърляне собствеността на емблематичната водна кула в Димитровград от БДЖ на общината.“ Това обеща транспортният министър Николина Ангелкова, която пристигна в града, за да инспектира строителството на скоростната жп линия Пловдив – Свиленград. Кметът на Димитровград Иво Димов настоя за по-бърза реакция на държавата по уреждане на собствеността на кулата, за да може общината да започне ремонта й.

Кулата с над 60-годишна история ще се намира в средата на новото кръгово движение до жп надлеза. „Скоростната жп линия е рисков обект за държавата, заради дългия период, в който се изгражда”, подчерта Ангелкова и добави, че работата по проекта е започнала още през 2007 г. По думите й в момента трасето е готово на 50%, а напредъкът на работата се следи ежедневно. „Не можем да си позволим да не сме довършили обекта до края на 2015 г.”, каза министърът. Тя увери, че до края на настоящата година няма риск България да загуби пари по Оперативна програма „Транспорт”.

Стана ясно, че надлезът до водната кула, чийто ремонт блокира движението в центъра на Димитровград, ще е готов до края на октомври, а не както предварително бе съобщено до края на годината. До първия учебен ден ще бъде открит и подлезът до централна гара. В момента той е непроходим, а стотици хора са принудени да заобикалят през отдалечените временни пасарелки. „Около 600 млн. лв. са задълженията на БДЖ към различните кредитори”, заяви още служебният министър, като допълни, че през следващата седмица предстоят срещи с всички тях в Брюксел. Ангелкова обеща следващата седмица да бъде представен точен разчет на дълговете на БДЖ към различните фирми и банки.

Снимка: Ники Матанов

Водната кула е символ на Димитровград

Водната кула е символ на Димитровград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 19, 2014 18:36
Напиши коментар

2 Коментара

 1. Никола август 20, 08:34

  Честито, г-н Атанасов за новата визия на сайта!

  Отговори на този коментар
 2. SakarNews август 20, 05:33

  Тестов коментар…

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама