Откриха сградата на ТЕЦ 1

6 минути
Откриха сградата на ТЕЦ 1
Байърли Петър Димитров

Байърли Петър Димитров

Със седем месеца закъснение се движи строителството на новата ТЕЦ 1, изграждана за американската фирма АЕS, стана ясно във вторник на пресконференция до строителната площадка. Това бе потвърдено от Ханс Юрнет Краузе от концерна ,,Алстом” и ръководителя на Проекта Ей И ЕС Марица Изток 1 Питър Литгоу. И двамата се надяват то да бъде преодоляно и да влезнат в срок. 335 мегаватови генератори.

На пресконференцията присъства министъра на енергетиката Петър Димитров, областния управител на Стара Загора Мария Нейкова, кметът на Гълъбово Николай Тонев и американския посланик Джон Байърли. Домакините разведоха гостите сред огромната строителна площадка, където може да се чуе българска, турска и английска реч.

Американецът и българския министър откриха една от завършените 8-хил. тонни стоманени конструкции, в които ще бъде първия котел, захранващ един от двата

Българския министър обясни, че изграждането на ТЕЦ 1 трябва да се разглежда в контекста на общата енергийна стратегия на България. Той спомена двата газови двата и нефтени потоци, които ще минат през България, АЕЦ Белене, изграждането на следващ ТЕЦ 4 и направи сравнение, че нашата страна е енергийното сърце на Балканите. Той се надява, че догодина през юни, съгласно срока, даже и по рано ще бъде пусната първия етап от строежа.

Червеният министър се захласна в благодарности към щатите по отношение на подкрепата ни за приемането ни в НАТО и ЕС, после изказа съжаление, че мандата на посланика е три годишен и трябва да напусне България. „Ние избрахме АЕS за изграждането на този обект защото са една от водещите енергийна компании в света в тази област,“ каза той ,забравяйки, че не те, а правителството на Иван Костов докара най-голямата инвестиция на България до този момент.

Кметът на Гълъбово благодари, че най-голямата инвестиция ще бъде екологична приемлива и няма да създава проблеми на местното население.

Повече от 50 са подизпълнителите на строителната площадка. В пиковите моменти там работят 2 500 човека, много от които от региона около нас.

Американската фирма има 17 такива електроцентрали по света, включително и в Хаити, която е туристическа страна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.