Откриха паметна плоча за първото читалище в Свиленград

От март 11, 2020 09:34

Откриха паметна плоча за  първото читалище в Свиленград

С откриване на паметна плоча, посветена на основаването на първото читалище в Свиленград, започнаха честванията за отбелязване на 150-годишнината на НЧ „Просвета – 1870“. Тя бе открита на 1 март от кмета Анастас Карчев и председателя на читалищното настоятелство Васил Василев. Мраморният знак е изработен и дарен на читалището от свиленградчанина Христо Карамфилов, бе осветен от архиерейския наместник отец Константин.
Паметната плоча е поставена на фасадата на Червеното училище. Там на 1 март 1870 г. от местни първенци и учители е създадено едно от първото читалища в региона. Наричат го „Звезда”, припомни в историческо слово директорът на Общинската библиотека Иван Чончев. От неговото слово става ясно, че читалището е било люлка на българското възраждане в Свиленград. Със своя дописка цариградският вестник „Македония” съобщава, че българите в Мустафа паша си направили читалище и вече „разкъсали въжата”, с които били здраво стегнати. Откриването му става в годината на учредяване на Българската екзархия.
Читалището възниква сградата на Червеното училище. През Балканската война, читалището е сринато до основи, а фондовете му са унищожени. Няколко години по-късно то възкръсва за нов живот под името „Просвета”. Днес това е Народно читалище „Просвета 1870”.
Другото събитие, свързано с годишнината на културната институция продължи на площад „5 октомври”, където в чест на юбилея бе завързана 150-метрова мартеница. В празничен концерт се представиха самодейци от читалището.
Предстоят още много събития, свързани с годишнината на читалище „Просвета 1870”. Някои от тях са – конкурс за творческа изява „Моето читалище“, засаждането на алея със 150 дръвчета, издаването на юбилеен диск и брошура, изложби в библиотеката в Свиленград и във филиала на читалището в Одрин.

От март 11, 2020 09:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама