От бТВ се заеха с продажбите на земи в Тополовград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 21, 2015 16:22

От бТВ се заеха с продажбите на земи в Тополовград

Акценти

 • Повечето от твърденията в репортажа бяха опровергани от община Тополовград

Свързани публикации

Тази сутрин bTV излъчи разследване „Кметът на Тополовград продава „евтина“ общинска земя на частна фирма“. В него се твърди, че половината обработваема земя, около 18 хиляди декара е продадена на софийска фирма за 2 600 00 лева без знанието на наемателите.
В репортажа се казва, че общината е давала на производителите земя за символичен наем 10 лева на декар, което можело да се разглежда един вид като социална дейност. Повечето от тях обаче разбрали за продажбата в последния момент и сега софийската фирма щяла да ги изнудва за по-висок наем.

Кметът Божин Божинов отрече това и обясни, че в продължение на година са разяснявали по медии и в ОбС, че ще има такава продажба.

В репортажа бяха интервюирани само хора от опозицията в ОбС, някои от които не са обелвали дума на сесии на местния парламент. Вероятно журналистът Стоян Георгиев е взел само от тях информация за ставащото в общината, защото в репортажа бяха пропуснати съществени факти, от които картината би добила съвсем друг облик.

Според Кера Спирова местните производители не можели да участват при покупката на земята, а цената й занижена изключително много. Изчислила че средната стойност е 175 лева на декар.

По нататък Стоян Георгиев сам признава, че това са нискокачествени земи между VI до Х категория.

Кметът Божин Божинов пред камерите каза, че с парите от продажбите иска да построи млекопреработвателно и консервно предприятие.

От земеделските земи критиката се прехвърли към назначенията в общината, където съветникът Добрин Парнаров който е бил секретар в ОбА каза, че преди осем години при него са били назначени 74 човека, а сега щатът се е увеличил на 220.

За кметът Божинов е това е единствения начин да задържи младите хора в града.

От община Тополовград направиха някои уточнения, които не са били поискани от тях преди излъчването на репортажа.

Те отричат, че е продадена половината обработваема земя на общината, защото общата й площ е около 115 хиляди декара (включително пасища, мери), а продадената е около 18 000.

Продажбата на земята е станала сред решение на ОбС и всички земеделски производители са били предупредени, че докато не изтече срокът на наема им с общината, няма да бъдат пипани и ще може да си я работят.

Оценките на земята са направени от лицензиран оценител и те са различни за различните категории земи. Тези от най-ниската са под 100 лева, а те са над 75% от всичките земи. По плодородните са с цена над 300 лева. Средната цена е подвеждаща.

От справка в техния регистър става ясно, че щатните бройки на служителите в ОбА в началото на 2008 са били 201,5 бройки.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 21, 2015 16:22
Напиши коментар

4 Коментара

 1. topolovgrad юни 13, 17:55

  Ako oshte imame pravosudie i zakoni, hora kato kmeta na Topolovgrad otdavna da sa v zatvora. Kakva naglost – da prodadesh cqlata obshtinska zemq na sebe si za bez pari- eto na tova se kazva bezochie. Samo zatvora shte go opravi, aman ot bezmozachni mutri, koito ni kradat i podigravat ! Horata v topolovgrad da se obedinqt i da napravqt neshto sreshtu tozi podlec….

  Отговори на този коментар
  • купувач на земя юни 14, 10:14

   Първо не е продал цялата земя
   второ не я е купил той защото ако я купуваше за семе си щеше да купи само хубавата а ен 9 и 10 категория която е повечето
   трето ти и Ечо и Парнара по добре ще я ръководите .. като ви гледам само дето плюете .. друго не правите
   Защо не кажеш него за новия стадион за центъра и за Синапово – кьорав ли си че 15 милиона се инвестират ..кой друг град има толкова инвестиции …

   Отговори на този коментар
  • Георгиева юни 15, 12:39

   Хей „Тополовград“ ти защо не излезеш с името си?Според твоите думи каква „наглост,какво безочие“нали така?Или си по страхлив и безмозъчен от този който ви управлява.Не пиши хората да се организират,а като много знаеш ги организирай?На всичкото и изпращаш кмета в затвора,откога стана и съдия страхливецо???

   Отговори на този коментар
 2. счетоводител май 21, 17:07

  Парнарчето пак лъже…. щото май не може да брои Още при теб брйките са били над 200 за какви 74 човека говориш бе какви пет лева . Така ли учиш децата в училище да манипулират …

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама