От август – 3,50 лв. за кубик вода, с манган и флуориди

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2020 10:52

От август – 3,50 лв. за кубик вода, с манган и флуориди

Акценти

  • Регионален вестник, # 32/916 година XVII, 14 август - 3 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

По 3,50 лева за кубик питейна вода ще плащат потребителите на държавното ВиК. Повишението е близо с 50 стотинки, влезе в сила от началото на август и обхваща населените места в областта, които се снабдяват с вода от водното.
Според бизнес плана цената на водата се вдига от 3 лева за кубик на 3,51 лева, а в населените места, където няма пречиствателни станции за отпадъчни води, от 2,48 лева на 3,00 лева с ДДС.
В Свиленград Общинският съвет единодушно гласува отрицателното си становище за готвеното увеличение. Граждани внесоха подписки против бизнесплана, а началникът на местното ВиК, инж. Стойчо Енезлиев, подаде оставка в знак на несъгласие с решението на ръководството.
Предвиден е граждански протест, а Мая Манолова ще даде специална пресконференция в петък, 14 август, в Хасково.
На 30 юни Общото събрание на ВиК-асоциацията не одобри бизнес плана на водния оператор, в който бе залегнало повишаване на цената от 3,00 лена на 3,51 лева за Хасково. Въпреки протестите обаче поскъпването на питейната вода вече е факт.
За предстоящото повишение от „Сакарнюз“ сигнализирахме преди два месеца, когато ВиК-дружеството внесе заявление до КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране) за утвърждаване и одобряване на цени на ВиК услугите.
Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против вдигането на цената като част от бизнес плана и е напомни, че е възможно да подаде жалба срещу приемането му. Тя припомни, че качеството на доставяната вода в региона е крайно незадоволително за питейно-битова употреба.
В Хасково близо три години водата не бе годна за пиене, заради повишеното съдържание на уран в нея и завишени нива на алфа активност.
В Симеоновград преди повече от 10 години РЗИ сигнализира, че водата им не е подходяща за консумация. Тяхната забрана все още не е отменена.
През май 2019 година се установи, че водата, която идва от помпена станция „Българин“ има повишено съдържание на флуориди.
Омбудсманът подчерта, че в доклада на регулатора отново липсва информация да са проведени задължителните консултации с потребителите. В заключение Ковачева заяви, че в изпълнение на принципите, от които следва да се ръководи регулаторът, КЕВР не следва да одобрява бизнес плана и ценовото предложение на ВиК – Хасково.

Отпада забраната за ползване на водата за питейни нужди и приготвяне на храна в Свиленград и селата Капитан Андреево, Генералово и Нова Надежда. Това става със заповед на директора на РЗИ – Хасково, след като излязоха резултатите от последните проби на зоните за водоснабдяване „Свиленград“ и „Нова Надежда“, които са в норма.
На 6 август беше разрешена за пиене водата и на 10 села в община Димитровград.
От РЗИ-Хасково уточняват, че пробите от краен потребител са добри и затова се отменя забраната. Несъответствията, наложили временното ограничение за ползването на питейната вода от населението, са отстранени, обясниха от здравната инспекция.
На областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова е било докладвано, че със заповед на директора на РЗИ-Хасково – д-р Соня Димитрова, се възстановява ползването на питейната вода, доставяна от зоните за водоснабдяване след като от 28 юли водата бе забранена поради инцидента с отровените 28 крави в Индустриалната зона в града.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2020 10:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама