100 000 дка станаха на пепел за седмица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 13, 2020 15:51

100 000 дка станаха на пепел за седмица

Акценти

  • Регионален вестник, # 32/916 година XVII, 14 август - 3 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

За седмица мащабите на пожарите в Хасковска област са повече, отколкото през цялото лято на миналата година. Те обхванаха земеделски площи и гори, а според първоначални данни, засегнати са повече от 100 000 декара.
Първият сериозен пожар започна край село Българин на 7 август и за няколко часа обхвана борова гора, близо до града, на левият бряг на Марица. Горяха 60-годишни дървета, а пушек и сажди обхванаха целия град.
Изведнъж огънят се прехвърли на другия бряг, непосредствено до индустриалната зона на града. Там край сухи храсти и треви имаше паркирани много автомобили, но намесата на огнеборците успяха да предотвратят тяхното запалване.
През това време се разгоря друг пожар, до Ямболското село Лесово. Там огънят се разпростря на голям фронт, който за няколко часа се прехвърли и в тополовградска община.
Засегнати бяха землищата на няколко села. Наложи се 16-те жители на Присадец да бъдат евакуирани в с. Радовец. Някои от тях обаче останаха да помагат в гасенето на огъня, който застрашава домовете, имуществото и животните им.
Много радовчани отново излязоха да помагат при гасенето на пожара. Изгоря и изоставената застава до село Присадец.
След Тополовградска, огънят навлезе и в Свиленградска община, около граничните села Маточина и Варник.
Тук в гасенето му се включиха противопожарни екипи от Хасково, Пловдив, Кърджали, Велико Търново и други служби. В овладяването участваха три тежкотоварни булдозера, вертолет, военни, горски, доброволци, служители от общински администрации.

В понеделник, 10 август,
на край село Маточина пристигна и премиерът Бойко Борисов, който, според думите му, останал с впечатлението, че изгоряла границата. Той похвали хората, участвали в гасенето на огъня, и поиска оставката на президента Румен Радев.

Междувременно възникнаха няколко по малки пожара край Любимец, Димитровградско, военния полигон до Корен. Те бяха угасени своевременно.
Областният управител Стефка Здравкова въведе бедственото положение в общините Хасково, Димитровград, Харманли, Тополовград, Свиленград, а след това го удължи до 11 август.

Започнали са две досъдебни производство за изясняване причините за възникналите пожари. Едното е за този край Харманли. Полицаи от Свиленград ще разследват причините за възникналия в землището на с. Йерусалимово.
Директорът на Главна дирекция „пожарна безопасност и защита на населението“, гл. комисар Николай Николов, съобщи, че най-вероятно един от пожарите при ГКПП „Лесово“ е възникнал от изхвърлена угарка от шофьор на тир.

Областта и Одрин ще си съдействат за овладяване на пожарите

Областният управител на Хасково и управата на Одрин са в готовност да си сътрудничат за овладяване на пограничните кризи. Това съобщават от Областна администрация в своята Фейсбук страница.
Двустранна среща между областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова и заместник-кмета Одрин Селчук Чакир се проведе на границата на двете страни във вторник.
„Темата на разговорите беше пожарът в Сакар планина. На срещата присъства комисар Николай Вълчев – директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково“, гласи съобщението
Заместник-кметът Селчук Чакир предложи всякакъв вид помощ от турска страна за овладяване на огнената стихия.
„Ако огънят премине границата, сме готови да помогнем по всякакъв начин“, увери той.


Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 13, 2020 15:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама