Обжалваха пред прокурор избора на превозвачи в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 3, 2020 07:09

Обжалваха пред прокурор избора на превозвачи в Харманли

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #4/888, 31 януари – 6 февруари 2020 г.

Свързани публикации

Васил Василев е подал сигнал в прокуратурата срещу избора на превозвачи в Харманли. Той представлява „ЕТ „Салапатов – Васил Василев“ и визира обществената по-ръчка „Извършване на обществен превоз на пътници по автобусни линии от общинската, областната и републиканска транспортни схеми, съгласно маршрутни разписания по обособени позиции.“ Тя бе финализирана в началото на годината и бе сключен договор с победителя – ЕТ „Митко Русев“.
В писмото до държавните обвинители се посочва, че има сериозна разлика между цените на билетите, оферирани от спечелилия ЕТ „Митко Русев“ и тези, с които е възложен на него превозът по Позиция 2 от поръчката.
Според твърденията на господин Василев сключването на договор по обществена поръчка с цени, различни от оферираните, е незаконосъобразно. То представлявало пряко нарушение на правилата и основните принципи, заложени в ЗОП (Закона за обществените поръчка) и лишава от практически смисъл цялата процедура за конкуренция в сектора.
Дава за пример линия №4 – Харманли – Тополовград, където е оферирана цена 3,30, а договорът е сключен за 4,17 лева.Друг пример е линия №5 – Харманли – Стара Загора. Там при оферирана цена 5 лева, е подписано за 6,67 лв.
Има разминавания и при три градски линии. Там оферираната цена е 50 ст, а после при договора става 0,83 лева.
В сигнала се посочва, че съгласно чл. 112, ал. 4 от Закона за обществените поръчки, сключеният договорът трябва да съответства на проекта на договор, към който са приложени офертите, с които изпълнителят е избран за победител. Всяко възлагане на цени, различни от приетите при процедурата, представлява отклонение на съответните длъжностни лица от задълженията им по закон. „Дали от това настъпва нерегламентирана имотна облага или вреда, може да се съди по цените, на които е възложен договорът, се казва в сигнала.
Писмото е адресирано до Окръжна и Районна прокуратура и ги приканва да се заемат със случая.
Обществената поръчка от община Харманли бе обявена през 2018 г., но след това бе прекратена. Последва втора, която бе финализирана.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 3, 2020 07:09
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Eмигрант февруари 5, 00:46

    Докато бях в района пътувах един път с неговите псевдо автобуси- без климатик, шофьора аоргантен и през цялото време беше на телеона, чалга на висок тон от радиото и прахоляк в автобуса, заради отворените врати. На всичко отгоре беше и междуградска линия Стара Загора- Харманли. Направено бе забележка и отговора беше- тил ли ще плащаш бензина за климатика ма, и после коментар по телефона“ една тука иска климатик, нещо друго не ще ли? Айде слагай ракията, аз ги хвърлям тия ей сега и идвам“ на фона на силната чалга’

    Отговори на този коментар
  2. Niki февруари 3, 13:28

    Същият този превозвач Салапатов- колко години се водеше по документи че изпълнява възложените линий? Да е изпълнил и един курс до Димитровград, Шишманово или освен сутрешните два курса е карал градската линия? Но си прибираше дължимите по норматив парички.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама