Община Харманли продава най-скъпите дърва в региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 25, 2008 08:33

Община Харманли продава най-скъпите дърва в региона

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, бр.30 (284) година VI, 25 - 31 юли 2008 г.

Свързани публикации

Дървата, добити от общинската Горска компания Харманли ще са най-скъпите в региона. Това стана факт, след като в сряда лявото мнозинство на местния парламент гласува внесената докладна. Сега един кубик дърва с превоза ще струва малко над 52 лева. В Симеоновград той е 42 лв., в селата около Хасково-40, а в съседните села Малко градище и Стамболово са 32 и 30 лева.
Въпреки въпросите, зададени от опозицията, на какво основание се вдигат някои такси, включени в цената на топливото,я нито кметът М. Лисков, нито управителят на Горската кампания Н. Павлов не пожелаха да дадат прилични обяснения.
Според ГЕРБ цените на таксата за технически услуги, които се предлагат от общината са увеличени неправомерно. Според тях те са надути с 2 лева отгоре. Наталия Пачеманова, направила справка в Държавното лесничейство и разбрала, че там продават дърва само с една увеличена такса-държавната.
От „Горска компания“ отговориха, че всички те са описани в таблицата, която представиха пред съветниците. Те са задължителни и са минималните. Въпросът на съветничката от ГЕРБ бе: „Как в другите общини успяват да калкулират една цена до 40 лв., а при нас с тя е става 51 лв?” Според нея има дублиране на такси. Съветници предложиха докладната да се оттегли, за да се обсъди обстойно, за да се разбере от къде може да падне цената. Наталия поиска да разбере как се формира такса административни услуги и какво включва тя. Не получи отговор.
Н. Павлов отговори, като каза, че някой ги е подвел и правят неправилни заключения.
Очакваните по-високи приходи от увеличението на дървата вероятно са накарали Горска компания повече от месец да не приема събраните пари за дърва на старите цени. От това се оплака кметицата на с. Орешец и казва: „Искам г-н Павлов да ми обясни как, когато идвах при него миналия месец със събрани пари от хората за дърва за огрев, той не ми взе парите? Без обяснения той тогава каза, „Сега не събираме пари“. А парите на хората и списъка са в мен, аз не искам да ги държа тъй като нямам каса, нито мога да ги охранявам“. Тук сполучливо се намеси кметът Михаил Лисков, който каза: „Ние това тук го обърнахме на административно събрание, денят за тези обяснения е в сряда!“
Имало е и други кметове, и граждани от града, на които също не са взимани парите за дърва, защото се очакваше увеличение.
Общинското предприятие ,,Горска компания“ бе създадено да снабдява с дърва населението на общината на ниски цени. Това важеше само първата година от съществуването му. Сега персоналът му е около 40 човека. Разходите за заплати и друго поддържане явно са се увеличили и сега ще трябва да се плащат от купувачите на дърва

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 25, 2008 08:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама