Обновиха църквата в село Българин

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2009 14:30

Обновиха църквата в село Българин

За пръв път от 75 години в църквата на село Българин се отслужи литургия и това стана в неделя 8 септември , когато бе обновлението на храма “Рождество Пресветая Богородици”.

На тържеството НВП Старозагорския митрополит Галактион, отслужи Света Божествена литургия в съслужие с харманлийските свещеници, Атанасий, Живко, Георги, Атанас и  иподяконите Симеон и Кирил. В службата се включиха и други йеромонаси Бунифаций, Автоном, който дойдоха с владиката. А на агапата след службата той обеща през зимата тук отново да се отслужи литургия за здраве на селото.

Шест овце бяха жертвани за курбана в неделя. Петте са дарение, а шестата е купена от Настоятелството.

Както повечето църкви през социализма и тази през този период е била съсипана. Около 60 до 70 година е била запусната, но благодарение на свещеника са спасени много икони, които той съхранявал много години на незнайно място. През това време в селото се е говорило, че той е злоупотребил, че ги е продал, но благодарение на него сега ги има отново в храма.

Тази църква бе духовно средище – нямаше човек който да не влиза в нея, преди разрухата, спомнят старите хора. Мястото пред нея е било хорището, където се събирало цялото село по празници.  Отец Кузман е дал  много за селото, са му благодарни днешните българинци От неговото поколение сега в селото има около  15 човека.

Ентусиасти възстановяват храма

През 2003 септември в селото е създаден Инициативен комитет, който да възстанови светинята. Тогава от нея е било останало само иконата до олтара. Тя е била остъклена, но съсипана от дъжда. Но все пак  – съсипана от дъждовете но образа и още личал.  Имало е и едно парченце обгорен грифон от кръста, който е бил изгорен.

Благодарение на Мария Йованович, Георги Скерлев,  Таня Кузманова, Галя Крумова, Светла Сидерова, Павлинка Христова, а по-късно присъединилата се Кирилка Ненкова храмът сега е в такова добро състояние.

Ходихме от къща  на къща и събрахме по 2, 3, 5 лева, кой-колкото може и успяхме да съберем пари. Хората бяха песимисти за нашето начинание, но после ни повярваха, споделят неуморните ентусиасти.

Архивът на храма е бил захвърлен в една барака  на училището при други книги, предназначени за горене. Пред и 10 години един от учителите го открива и го връща. В него е възстановен част от летописа на храма, където е записано, че е построена 1874 г.. Инициатор за това е бил свещеник от село отец Кузман. Една година след това строежа и е спрян. Тогава свещеника отишъл в Одрин за да получи разрешение за да го продължи и със събраните пожертвования от хората е довършен.

Църквата е строена от строители на Одринска школа и стила прилича много на храма в на в манастира Св. Троица, тополовградско. Тук има икона много рядко срещана на Свети Модест. Той е лекувал хора, но предимно  животни, какъвто е поминъкът на живеещите тук.

Настоятелството на църквата благодари на спомоществователите, които са помогнали за тържеството и за храма. Това са: фирма “Дега”, фурна “Каррина”, фирма “Дионис”,  винарна “Малката Звезда”,  Румен Господинов Красимир Василев, Стойчо Костов,  Яньо Русев, Живко Г. Желев, Борис Дамянов, Румен и Павлинка Пламен и Роса

Магдалена Веселинова дари голяма торта, а Здравко Димитров художник от селото подари икона.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2009 14:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама