Нови придобивки за земеделците в община Любимец

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2015 09:27

Нови придобивки за земеделците в община Любимец

Акценти

 • В изпълнението му участват пет гръцки и четири - български партньора
 • Общата стойност на проекта е 3 377 584,44 евро
 • Бюджетът на Любимец е 513 000 евро, като основната и най-важна дейност е доставката и монтаж на станциите.

Свързани публикации

Нови придобивки по европейски проект получи Община Любимец. Това са осем агро-метеорологични станции два високопроходми пикапа, трактор и багер. Вчера ключовете на машини бяха тържествено връчени от кмета инж. Анастас Анастасов.

Бюджетът на общината е 513 000 евро, като основната и най-важна дейност е доставката и монтажа на станциите. Всяка от тях е оборудвана със сензори, които отчитат различни параметри на околната среда . Имат датчик за температура и относителна влажност на въздуха, дъждомер, датчик за измерване на сняг/дъжд/градушка, записващо устройство на данни с UHF предаване, датчик за температура и влажност на почвата, датчик за листно навлажняване, датчик за слънчева радиация, датчик за обща и разсеяна фотосинтетична радиация и продължителност на слънчевото греене, датчик за посока и скорост на вятъра, датчик за атмосферно налягане и датчик за глобална радиация.

Оборудването включва и специализиран софтуер, който представлява система за вземане на решения, която ще улесни земеделските производители, като всеки един от тях посредством направена регистрация и дадено ниво на достъп, ще може да следи онлайн в реално време агрометеорологичните условия на терените си, ще могат да получават прогнози за рисковете от заболявания по културите, управление на напояването, критични стойности и съвети за третиране с пестициди и др.

В рамките на проекта в сградата на община Любимец е създаден информационен център за земеделските производители, които искат да получат повече информация за системата и възможностите, които предоставя.

От следващата година тук ще може да се прави и химически анализ на почвата, което би улеснило много местните земеделски производители

Община Любимец е бенефициент по проект AGROLESS B3.11.02/31.12.2013 “Съвместни модели на стратегии с цел редуциране на разходите за дейностите в селските райони” финансиран по програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013. Проектът приключва в края на месец октомври тази година.

Общата стойност на проекта е 3 377 584,44 евро. В изпълнението му участват девет партньора. Пет са гръцки и четири – български. Водещ партньор е Област Централна Македония, Гърция. Другите партньори са: Солунски университет „Аристотел”, Трансбалкански център по околна среда, Децентрализирана администрация Македония и Тракия – Дирекция по водите Източна Македония и Тракия, Област Източна Македония и Тракия. От българска страна партньорите са Община Любимец, Община Крумовград, РСО „Марица” и Аграрен университет Пловдив.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2015 09:27
Напиши коментар

1 Коментар

 1. Ivan август 26, 13:06

  Браво!
  А къде е община Харманли?
  Едно време Любимец беше село

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама