Нови придобивки за земеделците в община Любимец

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2015 09:27

Нови придобивки за земеделците в община Любимец

Акценти

 • В изпълнението му участват пет гръцки и четири - български партньора
 • Общата стойност на проекта е 3 377 584,44 евро
 • Бюджетът на Любимец е 513 000 евро, като основната и най-важна дейност е доставката и монтаж на станциите.

Свързани публикации

Нови придобивки по европейски проект получи Община Любимец. Това са осем агро-метеорологични станции два високопроходми пикапа, трактор и багер. Вчера ключовете на машини бяха тържествено връчени от кмета инж. Анастас Анастасов.

Бюджетът на общината е 513 000 евро, като основната и най-важна дейност е доставката и монтажа на станциите. Всяка от тях е оборудвана със сензори, които отчитат различни параметри на околната среда . Имат датчик за температура и относителна влажност на въздуха, дъждомер, датчик за измерване на сняг/дъжд/градушка, записващо устройство на данни с UHF предаване, датчик за температура и влажност на почвата, датчик за листно навлажняване, датчик за слънчева радиация, датчик за обща и разсеяна фотосинтетична радиация и продължителност на слънчевото греене, датчик за посока и скорост на вятъра, датчик за атмосферно налягане и датчик за глобална радиация.

Оборудването включва и специализиран софтуер, който представлява система за вземане на решения, която ще улесни земеделските производители, като всеки един от тях посредством направена регистрация и дадено ниво на достъп, ще може да следи онлайн в реално време агрометеорологичните условия на терените си, ще могат да получават прогнози за рисковете от заболявания по културите, управление на напояването, критични стойности и съвети за третиране с пестициди и др.

В рамките на проекта в сградата на община Любимец е създаден информационен център за земеделските производители, които искат да получат повече информация за системата и възможностите, които предоставя.

От следващата година тук ще може да се прави и химически анализ на почвата, което би улеснило много местните земеделски производители

Община Любимец е бенефициент по проект AGROLESS B3.11.02/31.12.2013 “Съвместни модели на стратегии с цел редуциране на разходите за дейностите в селските райони” финансиран по програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013. Проектът приключва в края на месец октомври тази година.

Общата стойност на проекта е 3 377 584,44 евро. В изпълнението му участват девет партньора. Пет са гръцки и четири – български. Водещ партньор е Област Централна Македония, Гърция. Другите партньори са: Солунски университет „Аристотел”, Трансбалкански център по околна среда, Децентрализирана администрация Македония и Тракия – Дирекция по водите Източна Македония и Тракия, Област Източна Македония и Тракия. От българска страна партньорите са Община Любимец, Община Крумовград, РСО „Марица” и Аграрен университет Пловдив.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 25, 2015 09:27
Напиши коментар

1 Коментар

 1. Ivan август 26, 13:06

  Браво!
  А къде е община Харманли?
  Едно време Любимец беше село

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.