Над 50 артефакти откриха в комплекс Глухите камъни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2014 23:10

Над 50 артефакти откриха в комплекс Глухите камъни

Изминаха само две седмици от началото на археологическите проучвания на скалния комплекс Глухите камъни, а археолозите вече могат да се похвалят с над 50 открити находки. До сега са намерени 31 бронзови монети, 11 от които от ранновизантийския период (V-ІV в.), 17 от средновековието – главно от ХІ-ХІІ в., както и три много по-ранни монети – една на Филип ІІ Македонски и две на гръцкия град Абдера. Последните са изключително важни, защото отново потвърждават функционирането на комплекса като култово място и през класическата и ранната елинистическа епоха. Откритите шест монети, както и ограничено количество керамика от това време, показва че и тогава Глухите камъни са посещавани и почитани като религиозен център.

Освен монетите важна находка е една напълно запазена бронзова фибула от ранната желязна епоха. Открита е още една по-късна фибула – от ІV-V в., както и многобройни дребни предмети – пръстени, обици, апликации, копчета, токи. Естествено има и елементи от въоръжението – железни върхове на стрели и ножове. Интересна находка за специалистите се оказа и един малък железен ключ.

През тази година екипът, ръководен от доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ-БАН, е съсредоточил усилията си в проучването на Централния, Северния и Западния сектор на комплекса. Усилено започнаха да изследват т. нар. Западен сектор – пространството разположено западно от най-високата скална група. Мястото представлява склон с лек наклон на юг, покрит с гъста широколистна гора и храсти. Проучването се налага поради това, че оттам е най-удобният подход към най-интересните места в комплекса. При бъдещ проект за социализация на паметника, пътят може да довежда до удобен паркинг в подножието на Западния сектор, през който да преминава пешеходния туристически маршрут. Целта на разкопките в този сектор, които за сега обхващат площ от около 80 кв. м, е да се установи къде може да премине трасето на туристическия маршрут, без да засегне археологически структури.

В момента археолозите разкриват каменните основи на правоъгълна постройка, чието предназначение на този етап е неясно, но се надяват в най- скоро време да разберат. В два други квадрата се проследява стратиграфията на културните напластявания в тази част на обекта.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 30, 2014 23:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама