Харманли и София си разменят бежанци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2014 08:33

Харманли и София си разменят бежанци

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ",  XII, 25 - 31 юли 2014 г., #29/582
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

София и Харманли ще си разменят бежанци. От тук за столицата ще заминат такива, които нямат статут. Там с тях ще се правят по-бързо интервютата. От лагера в Овча купел, пък ще дойдат онези, които са получили статут, но все още не са заминали в чужбина. На последното си посещение в Харманли, Николай Чирпанлиев – председател на ДАБ (Държавна агенция за бежанците) призова настанените тук да не отказват преместването, защото то е в тяхна полза и ще получат по-бързо желания статут.
В момента в Центъра за временно настаняване в Харманли има около 900 човека.
През седмицата стана ясно, че в ДАБ са получили писмо от Германия, с което са ги информирали, че ще започне процедура с връщане на бежанци.
Николай Чирпанлиев заяви, че българската държава ще иска от партньорите си от ЕС по 6 000 евро за всеки бежанец, който желае да се интегрира в нашата страна. Като основание за това той припомни обещанието на комисар Малмстрьом, която при посещението си в България преди няколко месеца обеща, че ако държавата има програма, ЕС ще я подкрепи финансово. Планът и програмата ще бъдат приети до 10 -15 дни, а към този момент МС е одобрил само стратегията, увери председателят.
Той отново атакува така наречения „Дъблински регламент“, съгласно който бежанците остават в държавата, където първо са потърсили убежище. Опре-дели го за абсолютно некоректен, защото е изграден на географски принцип. Изхождайки от основополагащия принцип за солидарността и споделената отговорност в ЕС, според господин Чирпанлиев всяка една държава от ЕС трябва да приема толкова бежанци, колкото й позволява бюджетът. „Сега цялата тежест е върху българската държава, която е най-слабата в ЕС.“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2014 08:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама