Новата автоспирка на Харманли създава проблеми на пътниците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 15, 2020 08:29

Новата автоспирка на Харманли създава проблеми на пътниците

Акценти

  • Пътуващи твърдят, че не всички линии се изпълняват

Свързани публикации

Харманли вече няма автогара, а автоспирка, която създава проблеми на пътуващите по автобусните линии. Няма сграда, в която да се продават билети, няма тоалетна, няма никакви условия за чакащите. Тя е метална конструкция тип „павилион“ и играе ролята на подслон. На нея има залепено разписание на автобусите.
Според пътуващи разписанието, поставено на спирката, е неточно, отбелязани са часове на линии, които не се изпълняват.
Преди повече от месец от Община Харманли отговориха, че нямат сигнали за линии, които не се изпълняват.

Пътниците споделят, че не могат да се ориентират за движението им, а шофьорите, че няма къде да спрат. Те се оплакват, че на плаца, където трябва да маневрират, има много автомобили и това създава хаос при движението.
До тази ситуация се стигна, след като през 2019 г. на сградата на Автогара е купена от бизнесмените Янчо Генев и Румен Тянков от предишния й собственик – превозваческа фирма. В нея имаше билетни гишета, чакалня, тоалетни и помещение за майки с деца. Събираха такса за спиране на автобусите и за продажба на билетите, но тази дейност е била губеща. „Плащахме две заплати за обслужващ персонал на гишетата и цялата поддръжка. В крайна сметка решихме да премахнем тази дейност в бизнеса си“, сподели Янчо Генев, един от собствениците.
Собствениците твърдят, че Община Харманли е била предупредена и че те са предложили на кметството различни варианти, през които можело да се запази тази социална, обслужваща функция, в полза на гражданите. Но от местната власт не откликнали на нито една от идеите, казват двамата бизнесмени
Новата автоспирка бе създадена, по решение на ОбС – Харманли.
“Така ще закопаят този града”, коментира ситуацията един от бившите превозвачи в Харманлийско – Васил Салапатов. Според него най-големият проблем е шуробаджанащината, която се шири в местната управа и приближените до нея превозвачи още при провеждането на търговете за отдаване на транспортните линии.
При последния търг за автобусни линии той не успя да се класира, а след това обжалва решението на Общината пред Специализирана прокуратура.
Харманлийци споделят: „Не знаем къде да търсим автобуса, за където пътуваме, нито пък в колко часа има линия. Някои от шо- фьорите, които за първи път идват, не знаят къде да спрат. Всичко е объркано! Те искат Общината да поеме социалната си функция, за да се внесе ред и яснота в междуградските превози. За това настоява и общинският съветник Николай Георгиев, който организира символичен протест.

Проблемът в Харманли с автогарата е от 15 години. Всички знаят на какво се дължи той. Фирмата, която управляваше дейността й, остана без лиценз. От Общината сме направили каквото трябва -има поставена спирка. Така пък коментира искането на хората кметицата на Харманлийска община Мария Киркова.

В региона само Любимец и Ивайловград са с автоспирки.
Свиленград, Симеоновград, Тополовград и другите големи градове си имат автогара.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 15, 2020 08:29
Напиши коментар

1 Коментар

  1. видимите резултати септември 15, 11:21

    Голям рушвет е даден и усвоен, щом тази ламаринена колибка струва колкото двустаен апартамент в същия град.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама