Художници пренесоха емоции от Барселона в Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 15, 2020 17:06

Художници пренесоха емоции от Барселона в Свиленград

Акценти

  • Регионален вестник, # 34/918 година XVII, 11 - 17 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград и Маджарово

Свързани публикации

Художници пренесоха акварелни емоции от Барселона в Свиленград. Ивалина Кръстева-Недева, Росица Хаджистефанова и Радомира Вълкова – Мира откриха изложба с картини със сюжети от испанския град. Те бяха там миналата година на пленер, поканени от художника Иван Додов, който ги вдъхновил, а те предали това вдъхновение на платна.
Експозицията, състояща се от 24 картини, е подредена в Арт галерията на Свиленград. Откри я маестро Кирил Търпов, който е ѝ неин куратор.
„Трябва да си призная, че когато започнах подреждам творбите, нямах абсолютно никаква трудност, защото, разглеждайки картините, от тях се усеща любовта, огънят и близостта. Разхождайки се из Барселона, това се усеща от всеки ъгъл, от всяка стена, от всяка висяща ваза. Нещо, което като че ли го има само в държавите, които са близо до Средиземноморието, и тези в Латинска Америка. В тези страни всичко е с една дума – оле! Това е и нещото, което личи от работата на трите хужожнички.“
Музикантът Търпов, който е диригент, се оказа и маестро на думите. Той призна, че не му е било трудно да се справи с това разнообразие от цветове, от малки детайли на различни къщи, църкви. „Надявам се, че като започнете да разглеждате изложбата, вие ще попаднете в света на Барселона, просто няма друг начин“, категоричен е той. И прикани присъстващите да разгледат изложбата.
„Три прекрасни българки от Свиленград са усетили и са се вмъкнали в атмосферата на испанския град, защото те я носят в себе си и аз съм сигурен, че разглеждайки изложбата, вие ще попаднете в тази атмосфера, ще усетите и ще се прехвърлите в един свят, който хем ни е познат, хем ни се иска да прекрачим и да сме вътре там в него. Като погледнете картините им от Барселона, вие в един момент може да се прехвърлите в някой от старите градове или села в България. По този начин творците правят връзката между това, което до ни свързва с испанците, защото ние имаме стара, историческа връзка с тях“, каза маестрото.
Ивалина разказа, че по време на пленера, наречен „Акварелиада“, са били вдъхновени от Иван Додов и допълни: “За да споделим емоциите, решихме да направим изложба и тук”.
Според Росица той ги е заразил със своята енергия, показал им как да се получават нещата и цялата тази енергия се изляла чрез техните емоции в картините им.
Посетили най-старото кафене в града, където се вдъхновили от характерно за Барселона питие. Мира даже е нарисувала кръчмата. Срещу нея те посетили малка галерийка, в която имало оригинали на Пикасо, на Хуан Миро, и на Салвадор Дали.
Казват, че са запленени от тези творби, а в повечето от картините им се виждат сюжети и от друг велик испанец, архитектът Антонио Гауди.
Художниците са изпратили на Иван Додов снимки на картините, а той им отговорил с писмо. „Прекраски картини, изпълнени с много любов, настроение и светлина. Барселона е оживяла под вашите ръце и талант. Гордея се, че съм ваш колега и приятел. Желая все така да сте вдъхновени и светли в израза си. И нека вашите картини си намерят постоянен кът и дом.
Обичам ви.“
Изложбата „Акварелни емоции от Барселона” ще продължи до 23 септември, а картините ѝ ще бъдат чудесно допълнение към някой подреден дом, собственост на човек, ценящ това изкуство.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 15, 2020 17:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама