Нивото на язовир „Ивайловград“ достигна 12 метра

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 6, 2020 18:26

Нивото на язовир „Ивайловград“ достигна 12 метра

Акценти

  • В горната част на язовира водата бе мътна, от наносите, донесени от потоците, но до стената – бе чиста.

Свързани публикации

Обилните валежи в събота и неделя (4 и 5 април) напълниха реките. Най-сериозни бяха те първия ден в община Минерални бани – 48,5 литра на квадратен метър. В Хасково те бяха – 43,5, в Димитровград – 34,2, в Свиленград – 23,5, а в Любимец – 10,8 литра на квадратен метър. Някои реки бяха излезли от коритата си, но няма нанесени сериозни щети.
Очаквано това се отрази на язовирите, които напълниха обемите си. В понеделник, 6 април, в съобщение от Областна администрация уведомяваха, че до 12:00 часа се очаква язовир “Ивайловград” да достигне кота на преливане. “В тази връзка са предприети всички мерки за безопасност. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова е в непрекъснат контакт с кмета на Ивайловград Дияна Овчарова и с кметовете на съседните общини. Информирани са й гръцките власти”, гласеше то. Това притесни много хора в Гърция, живеещи в села около реката.
До преливане не се стигна, защото язовир „Ивайловград“ е третата, последна част от каскада „Арда“, в която са включени още два – „Кърджали“ и „Студен кладенец“. Те са построени в средното течение на реката и чрез тях се контролира водният поток.
Преди обед на 6 април той вдигна обема на язовир „Ивайловград“ близо до максимума си. Тогава достигна цифрата 120, която показва нивото на водата до стената, а след 12:00 часа започна да спада. Котата на преливане е 130.
Водата изтичаше от долната част на стената от двата изпускателя, чрез която се задвижват монтираните три турбини на ВЕЦ „Ивайловград“. През тях преминаваха по 270 куб. м вода в секунда.
На другия ден водата в язовира спадна още.

Басейнът на язовира „Ивайловград“ е голям и се простира на територията на общините Маджарово и Любимец и Крумовград, има 64 километрова брегова ивица, голяма част от нея е покрита с гъсти широколистни гори, е записано в Уикипедия. Язовирът е построен през 1964 г. Стената на язовира е висока 71 м, а язовирът е най-дългият в България – 30 км. Площта му е 15 км².

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 6, 2020 18:26
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Жерардо април 6, 20:26

    Кой ни будалкаше тогава че преливал да плашат населението и гърците… това не е е всяване на паника ?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама