Харманли няма да има автогара, заменя я автоспирка

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 7, 2020 08:29

Харманли няма да има автогара, заменя я автоспирка

Автогарата в Харманли прекратява съществуването си като такава.
На последната сесия на ОбС местните парламентаристи взеха решение за поставяне на преместваем обект „Автоспирка“. Той ще се постави срещу сградата на сегашната автогара, на мястото където сега спират таксита. Те от своя страна ще се преместят отсреща, където сега паркират автобуси. Това трябва да стане до 14 април, когато сегашната автогара спира да съществува като такава.
До това се стигна, след като новите собственици на сградата „Автогара Харманли Сити“ ООД, които я купиха миналата година, са решили да я затворят. В началото на тази година те са информирали в разговор зам.-кмета на общината за намеренията си.
През този месец собствениците изпратили уведомления до превозвачи, с което ги информират, че спират дейността на Автогарата, но в община Харманли такова официално писмо не е получено. Общинарите разбрат за това от писмо на ДАИ, от където ги уведомяват, че след 14 април Автогарата спира да съществува и е необходимо да има да има официален обект, където да спират бусовете за обществения превоз.
Това наложи вземането на спешни мерки от страна на администрацията. Взетото решение е за изграждане на автоспирка, чието създаване е много по-бързо и по- лесно, отколкото автогара. Общината отделя за това 30 000 лева, има вече право на строеж и всеки момент ще започнат строително-монтажните дейности.
Този вариант освен че е е по-бърз и лесен за създаване, е и по-изгоден за превозвачите, които няма да плащат като спират тук, както досега.
Това решение на Общината изненада собствениците на Автогарата, които написаха отворено писмо до общинските съветници, които го получиха в деня на заседанието на ОбС – 25 март. В него те обясняват:

“Във връзка с обявяване на извънредно положение и необходимостта от наложителен ремонт на сградата, се прие Автогара Харманли временно да преустанови дейност до 16 април. С оглед на това, че на фирмата бе съставен акт на 4 март 2020 г. и бяха дадени предписания за отстраняване на нередности, фирмите – превозвачи, с които имаме договорни отношения, бяха уведомени. Много от тях преустановиха дейността си заради извънредното положение, липсата на пътникопоток, заповеди на кметове за спиране на курсове и затваряне на автогари. Уведомихме ДАИ за временно прекратяване на дейността на автогарово обслужване. Автогарата в Харманли е лицензирана като трета категория от ДАИ.
С изненада разбрахме, че местостоянката на таксита ще бъде пред сградата на Автогарата, където се намират секторите за преминаващите автобуси. Дружеството ще се консултира с адвокат относно казуса, но засега е по-важно за града: дали да има автогара, или таксиметрова стоянка.”

Писмото на дружеството изненадата и за съветниците, и за служители на Общинска администрация, които едва сега научиха от официален документ, че от „Автогара Харманли Сити“ ООД не искат да затварят съществуващата автогара, а само да направят ремонт.
Въпреки това, те гласуваха внесената докладна за създаване на автоспирка.
Сградата на автогарата в Харманли бе продадена на сегашните собственици през 2019 г. Част от нея продължи да си съществува като автогара, а друг се отдаваше под наем за търговска дейност. Предишният собственик на автогарата фирма „Сика“, имаше задължението да я поддържа като такава, но този срок вече изтече и новият купувач няма подобен ангажимент.

В Търговския регистър е записано, че дружеството „Автогара Харманли Сити“ ООД е създадено през 2012 година с капитал 12 лева, разпределен на двамата собственици, Янчо Генев и Румен Тянков. Регистрацията е на ул. „Ив. Вазов“ № 3.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 7, 2020 08:29
Напиши коментар

6 Коментара

  1. харманлиец април 7, 16:17

    И какво ще я правят тая разбрицна съборетина по средата на площада? Като хеброс с магазини? А билети къде? Пълна простотия е това да се приватизира автогара. Такситата си имат стоянка в кривата срещу Хеброс, от много време никой не спира на стоянката срещу магазин Младост и там се ползва за паркинг основно от Еском.

    Отговори на този коментар
  2. харманлиец април 7, 16:11

    По важно е да има далавера с циганите с бързите кредити отколкото да има свястна автогара … Така явно разбират бизнеса тези бизнесмени … Така дават своя принос за циганизирането на града … на това място освен цигани други хора не се виждат

    Отговори на този коментар
  3. гласоподавател април 7, 13:12

    Вече няма съмнение, че се превръщаме в СЕЛО.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама