Назначенията в лагера – 24 за БСП, 12 за ДПС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 3, 2014 09:32

Назначенията в лагера – 24 за БСП, 12 за ДПС

Акценти

  • Цялата история около партизанското назначаването на хора в лагера има и друг щрих. Има хора, с които от преди месец и половина е правено интервю от ДАБ, което е издържано успешно.

Свързани публикации

Назначенията в бежанския лагер на Харманли бяха разпределени на квотен принцип между управляващите в общината – 24 за БСП и 12 за коалиционния им партньор – ДПС. Само хора, посочени от лидерите на тези партии можеха за препоръчват кандидати за работа в Центъра за настаняване и интеграция. Всички, които ще работят, вече са определени, издържали са интервютата в последните дни на 2014 година и започват работа.
Назначенията станаха при грубо нарушение на закона от страна на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), която като държавна институция е задължена да обявява свободните си работни места чрез Бюрото по труда (БТ). Вместо това, служители от тази държавна институция се оставиха кметът на Харманли да им извие ръцете и му дадоха възможност хора от неговата партия да посочат кандидатите, които ДАБ ще назначи.
Точно в противоположното ни убеждаваше Антон Митков, заместник-председател на ДАБ, при посещението си в Харманли в началото на месеца. Тогава той заяви, че всички работни места за лагера ще минават през Бюрото по труда. След това излезе промяна в правилника на ДАБ, с която се променят щатовете. Те бяха публикувани в Държавен вестник с Постановление № 298 от 21 декември и трябваше след това да бъдат изпратени до БТ. Това не бе направено, а седмица преди това в ОбА – Харманли имаше списък на вакантните места и хората се подбираха.
Няколко седмици преди това кметът Михаил Лисков и заместничката му Минка Стоянова са успели да убедят хора от ДАБ, че само те могат да запазят гражданския мир в града при условия, че хората, които ще работят там, са от тук, а препоръките да идват от тях. Такова обещание е дал и заместник-председателят Митков, макар в телефонен разговор да каза, не знае как са станали назначенията.

Въпреки че никъде нямаше официална информация, в четвъртък, 20 декември, в една от залите на ОбА – Харманли, имаше голяма опашка от кандидати за работа. Те бяха извиквани по телефона и чакаха да се явят на интервю. Тук бе човек от ДАБ, който им разглеждаше документите.
Цялата история около партизанското назначаването на хора в лагера има и друг щрих. Има хора, с които от преди месец и половина е правено интервю от ДАБ, което е издържано успешно. Служители от агенцията са се обаждали и работата е била на ниво банкова сметка за заплата. Те не са назначени.
Докато фирма от Кърджали правеше ремонтите в лагера, представители на местни строителни фирми са отишли при кмета Михаил Лисков и са поискали той да им съдейства и те да участват. Неговият отговор бил – гледане в тавана.
Първите назначения в ръководния състав са пенсионираният полицай и заместник-председател на ОбС – Васил Сидеров, който заедно с Атанас Марулев ще бъдат коменданти. Още десетина дойдоха в лагера в последния ден на декември. Те ще работят като приемчици и деловодители.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 3, 2014 09:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама