Напълниха митницата с конфискувано сребро

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 16, 2016 09:57

Повече от 16 килограма контрабандно сребро откриха и задържаха митничарите на Капитан Андреево от началото на годината. Това става ясно от тяхна справка, а засиленият интерес за пренасяне на този метал през границата те тълкуват с факта, че 2016-та е високосна и през нея на мода е среброто.
Последната информация, дошла от митницата, е за задържани 5,3 кг накити с висока проба 925 от пътнически автобус с турска регистрация, който влизал в България от южната ни съседка. Пред митничарите на Капитан Андреево шофьорът и пътниците не декларирали стоки и валутни ценности, но бдителните служители отделили превозното средство за щателна проверка. При нея установили, че под една на седалките в автобуса са скрити две платнени чанти с личен багаж, в които са открити найлонови пакети със сребърни изделия. От там са извадени общо 2 292 накити, сред които 570 обеци, 442 медальона, 398 пръстени, 356 гривни, 526 синджири с общо тегло 5.229 грама. Определят стойността им на близо 21 000 лева В хода на проверката се установило, че сребърните накити са собственост на 45-годишен турски гражданин с инициали А.Б. от Истанбул.
В началото на месеца в тайници на BMW митничарите откриха други 2,3 кг контрабандни сребърни накити с висока проба. Находката бе в румънска кола и в личния багаж на шофьора. Пакетите са с 828 пръстени, обеци, гривни, колиета и др. с общо тегло 2 313 грама.
Общо пет сериозни опита за контрабанден внос на изделия от злато и сребро разкриха митническите служители на МП Капитан Андреево през последната седмица при проверки на влизащи в страната от Турция леки автомобили. Задържани са  723,5 грама недекларирани златни изделия и 2 313 грама сребро. Нарушителите са четирима български и един чуждестранен гражданин.
Контрабандните сребърни изделия са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата, според разпоредбите на Валутния закон. На вносителите митничарите съставиха актове за нарушение на Валутния закон и Закона за митниците.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 16, 2016 09:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама