Най-слабата община има най-скъпоплатените съветници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 2, 2018 14:48

Най-слабата община има най-скъпоплатените съветници

Акценти

  • Местните парламентаристи от Общинския съвет (ОбС) получават близо 500 лева за не повече от 1 час работа месечно на пленарни заседания

Свързани публикации

Най-скъпо на бюджета излизат съветниците, управляващи най-слабо развитата община в Хасковска област – Симеонновград. Местните парламентаристи от Общинския съвет (ОбС) получават близо 500 лева за не повече от 1 час работа месечно. Това те потвърдиха на последното заседание на местния парламент, състояло се на 26 юни. То се състоеше от 5 докладни и премина за около 20 минути пленарна работа.

Започна в 14:30 часа и след 13 минути работа, един от съветниците, Дончо Донков поиска почивка. Тя продължи над 30 минути. След като влязоха в залата, за 5 минути гласуваха и последната докладна и така свършиха работата си, отредена им за месец юни.

Възнаграждението на съветниците в тази община е определено от чл. 23, ал.3. от Правилника за работа на ОбС – Симеоновград. Там е записано, че то е 35 на сто от средната брутна работна заплата на Общинска администрация (ОбА) за съответния месец. Освен това, те получават допълнително до 35 на сто за участието си в комисия. Нейният председател взима повече – 35 на сто, заместникът му – 33, а обикновен член -30 на сто. Всеки един от 13-съветника участва в някоя от създадените три постоянни комисии, чиито заседания се провеждат за броени минути. Затова възнагражданието на всеки един от тях става от 60 до 65 на сто. Средната работна заплата в ОбА е 750 лева и варира незначително всеки месец. Сметката показва, че един съветник, който е председател на комисия ще получи за месец май 487 лева.

Навсякъде местните парламентаристи получават пари за работата си, но такава сума, за толкова малко работа в региона не е известно други съветници да прибират. Докладните, които се разглеждат тук всеки месец се броят на пръсти, те са от  5 до 10, по изключение – 13.

Работата на симеоновградчани може да се сравни с тези на колегите им в съседния Тополовград. И на двете общини бюджетът е около 6 милиона годишно. В сакарския град според правилника на  ОбС, чл.30. (2) „За участието си в заседанията на ОбС и на неговите комисии, общинският съветник получава месечно възнаграждение в размер общо на 70 на сто от средната брутна работна заплата на ОбА. Тук тя не е по-висока от 650 лева. Получават около 400 лева, но в този град заседание на ОбС с по-малко от 10 точки не е започнало. Обикновено са над 20.

В друг съседен град, Харманли, съветниците получават 20 на сто от брутната заплата на администрацията, а председателите на постоянни комисии – 30. Брутнатата заплата на ОбА е около 900 лева, а местните парламентарсти се разписват за сумата от 200 до 300 лева месечно. Бюджетът на общината за 2017 е 17 милиона. Работата на този съвет на редовните сесии продължава около 2-3, до 4 часа, а докладните за разглеждане стигат до 35. Заседанията на комисиите също са по няколко часа и там се провеждат дебати, понякога и разгорещени.

Съветниците в една общината са хората, от които зависи икономическото й състояние. Правилните им решения водят до нейното развитие и обратно, неадеквантите действия, намаляват привлекателността й, тласкат я към регрес. През последните години Симеоновград не може да се похвали с подем, напротив, той не само, че не може да се вдигне на крака, а изостава драстично, в сравнение със съседните общини. Това обаче на трогва местните съветници, а от действията им  става ясно, че тях ги интересува повече своя джоб, а не благоденствието на общината, в каквото се заклеха в началото на мандата си.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 2, 2018 14:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама