Най-издръжливите абитуриенти се събират вече 20 години поред

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2017 10:03

Най-издръжливите абитуриенти се събират вече 20 години поред

Най-издръжливите абитуриенти на Харманлийската гимназия се събират на края на месец май в продължение на 20 години. Срещите на завършилите през 1955 година гимназисти продължават два дни. През първия се виждат в градинката в центъра, да се преброят. След това имат обяд или вечеря. На другия ден пият кафе и се разотиват. Обиколили са всички ресторанти на града по няколко пъти.
На срещите идват хора от София, Стара Загора, Хасково и от селата, а главен организатор е Георги Иван Грозев от Рогозиново. Помогат му Симеонка Димулска, Любка Латева и Господин Камберов.
През 1955-та са завършили 3 класа, с около 90 човека. Всяка година бройката им е различна, надхвърляли са 60 на среща.
На единия клас класен е била г-жа Атанасова, на другия – Сидер Сидеров, на третия Димо Марчев. Директор им е бил г-н Латев. През годините са сменяли много учители. Тодор Попов, който стана почетен гражданин на Харманли за 90-та си година, е единственият жив, който им е преподавал.
От този випуск са излезли 12 парашутисти и 2 пилоти. Сред тях може да се видят имената на Димитър Милушев, известен български артист, Стефан Чернев, почетния гражданин на Харманли.
Д-р Тасим Тасимов например всяка година идва от Турция и носи тава с баклава на съучениците си. Една година ги бе поканил целия випуск на гости в Силиври, където живее.
Тази година една от съученичките им, учителката Лачева, не успяла да дойде, но им написа трогателно писмо.
През 1955 година са карали абитуриентската си вечер в класните стаи. През деня ходили до Поповия бент в м. Дефилето, където Чернев ги е снимал с апарат без лента. Все още го приканяли закачливо да им даде снимките от тогава.
Випуск 1955-та са родени през 1937 година, годината, в която е роден и цар Симеон. Такова име носи и една от абитуриентките, Симеонка, кръстена на царя.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2017 10:03
Напиши коментар

2 коментара

  1. Ginka Petrova юни 10, 21:41

    Познавам някой от тях. Пожелавам на всички да са живи и здрави и още дълги години да се събират в пълен състав!

    Отговори на този коментар
  2. Живка Георгиева юни 6, 18:29

    Живи и здрави да са дълги години!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.