Най-издръжливите абитуриенти се събират вече 20 години поред

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2017 10:03

Най-издръжливите абитуриенти се събират вече 20 години поред

Най-издръжливите абитуриенти на Харманлийската гимназия се събират на края на месец май в продължение на 20 години. Срещите на завършилите през 1955 година гимназисти продължават два дни. През първия се виждат в градинката в центъра, да се преброят. След това имат обяд или вечеря. На другия ден пият кафе и се разотиват. Обиколили са всички ресторанти на града по няколко пъти.
На срещите идват хора от София, Стара Загора, Хасково и от селата, а главен организатор е Георги Иван Грозев от Рогозиново. Помогат му Симеонка Димулска, Любка Латева и Господин Камберов.
През 1955-та са завършили 3 класа, с около 90 човека. Всяка година бройката им е различна, надхвърляли са 60 на среща.
На единия клас класен е била г-жа Атанасова, на другия – Сидер Сидеров, на третия Димо Марчев. Директор им е бил г-н Латев. През годините са сменяли много учители. Тодор Попов, който стана почетен гражданин на Харманли за 90-та си година, е единственият жив, който им е преподавал.
От този випуск са излезли 12 парашутисти и 2 пилоти. Сред тях може да се видят имената на Димитър Милушев, известен български артист, Стефан Чернев, почетния гражданин на Харманли.
Д-р Тасим Тасимов например всяка година идва от Турция и носи тава с баклава на съучениците си. Една година ги бе поканил целия випуск на гости в Силиври, където живее.
Тази година една от съученичките им, учителката Лачева, не успяла да дойде, но им написа трогателно писмо.
През 1955 година са карали абитуриентската си вечер в класните стаи. През деня ходили до Поповия бент в м. Дефилето, където Чернев ги е снимал с апарат без лента. Все още го приканяли закачливо да им даде снимките от тогава.
Випуск 1955-та са родени през 1937 година, годината, в която е роден и цар Симеон. Такова име носи и една от абитуриентките, Симеонка, кръстена на царя.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2017 10:03
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Ginka Petrova юни 10, 21:41

    Познавам някой от тях. Пожелавам на всички да са живи и здрави и още дълги години да се събират в пълен състав!

    Отговори на този коментар
  2. Живка Георгиева юни 6, 18:29

    Живи и здрави да са дълги години!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама