Най-гласовитите не подкрепиха декларация, свързана с бежанците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2016 18:09

Най-гласовитите не подкрепиха  декларация, свързана с бежанците

Най-гласовитите противници на бежанския лагер в Харманли не подкрепиха декларация на ОбС до премиера и други висши институции. В сряда, на сесия, няколко съветника внесоха документа, в който е изразено становището на местните парламентаристи към бежанския проблем, създаден в Харманли. Червените напуснаха, а на изпроводяк лидерът им Михаил Лисков обясни това по следния начин: „тъй като вие не се съобразихте с нашето искане за широка представителност на комисията, която да изготви обща декларация на цялата граждансност на град Харманли“(текстът е без редакторска намеса).
Освен това левите са разсърдени, че в нея пише, че лагера е създаден през 2013 година, когато страната я управляваше тяхно правителство, а кмет бе Михаил Лисков.
Общинският съветник Светлана Николова гласува „въздържал се“, защото не приеха нейни формулировки.
Декларацията бе прочетена от Светла Георгиева, а д-р Александра Чакърова даде предложение в лагера да се създаде здравен пункт, където да има лекар, на подчинение директно към Министерството на здравеопазването, а не към РЗОК.
Другото предложение бе на Красимир Панчев, да се уведомява ежеседмично кмета на общината от РПУ – Харманли за състоянието на обществения ред в лагера и в града, до обособяването му от затворен тип.
Съветници от БСП не присъстваха преди това и на Председателския съвет, където се дискутираше декларацията.
Тя е адресирана до премиера, министъра на вътрешните работа и до председателя на ДАБ.
Ето пълният текст:
В края на 2013 г.в гр. Харманли бе създаден Регистрационно приемателен център към Държавната агенцията за бежанците. Центърът е от отворен тип, разположен е в рамките на града, а капацитетът му не е съобразен с неговите жители.
Тази диспропорция създава неудобства на живущите в града. В последните седмици проблемите се усложниха от съмнения и слухове, касаещи наличието на заразни болести сред мигрантите, вследствие на което РПЦ Харманли бе поставен под карантина. Последваха размирици и бунт. За разрешаването им
Настояваме:
1. Регистрационно приемателният център гр. Харманли да се преустрои в център от затворен тип.
2. Да се изградят нови и укрепят съществуващите съоръжения, препятстващи свободното напущане от територията на РПЦ – Харманли.
3. Да се организира от ДАБ своевременно и редовно информиране на обществеността за здравния статус на настанените в центъра.
4. Органите на МВР – полиция и жандармерия – стриктно да следят за спазване на обществения ред от бежанци и мигранти. Да се уведомява ежеседмично кмета на общината от РПУ – Харманли за състоянието на обществения ред в лагера и в града, до обособяването му от затворен тип.
5. Органите на ДАБ да контролират спазването на вътрешния ред в РПЦ и при нарушаването му да предприемат незабавно предвидените дисциплинарни мерки спрямо нарушителите.
6. Да се предвиди изграждане на аптека, офис за парични преводи MoneyGram, високоскоростен интернет достъп на територията на РПЦ Харманли. Да се създаде здравен пункт, където да има лекар, на подчинение директно към Министерството на здравеопазването, а не към РЗОК.
7. Да се отпуснат допълнителни финансови средства на община Харманли за справяне с проблемите възникнали следствие на пребиваването на огромния брой бежанци и мигранти на територията на града.
Декларацията е внесена е от д-р Стефка Стефанова, председател на групата съветници от ГЕРБ,
Светла Василева, председател на групата съветници от МК „Промяна за Харманли“,
Сезгин Мустафа, председател на групата съветници от ДПС и общинският съветник Тодор Тодоров.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2016 18:09
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Ghn декември 16, 20:45

    Да има някой изненадан???
    Много е неприятно да си предсказуем,народняшки казано(не ти минават вече номерата).

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама