Над 1000 декара нови гори ще залесява Държавното горско стопанство

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2015 17:20

Над 1000 декара нови гори ще залесява  Държавното горско стопанство

Държавно горско стопанство (ДГС) – Харманли, извърши почвоподготовка на 1000 декара за залесяване.
900 от тях са пожарища от голямата огнена стихия през 2007 година. Тогава бяха унищожи насаждения предимно с черен и бял бор. Те са изсечени през 2008 година, но сега са отпуснати пари за тяхното залесяване.
Други 100 декара до края на 2015-та ще бъдат залесени с тополови фиданки от разсадника на ДГС – Свиленград. 61 дка от тях са в бившия разсадник на Горското в местността Българския кър, където е извършена пълна почвоподготовка, 20-т са в Бисер и 19-т – в Рогозиново, покрай реките.
От 1000-та дка 200 вече са залесени край село Овчарово. Те са върху държавни горски територии (ДГТ). От тях 19 дка са засети с контейнерни фиданки от чер бор, а 181 дка – с жълъд на червен дъб. С булдозери се заравняват тераси, на които са направени гнезда и в тях се пускат по 2 – 3 жълъда.
Отделно има 180 декара пролетно авансово засадени с дъбов жълъд. Те ще се отчетат през пролетта на 2016 година. Културите са червен дъб, цер и благун.
В Харманли разсадникът не съществува, защото когато се обединяваха Горските цялата поливна техника бе преместена в Димитровградското. От тогава няма условия за разсадник.
Фирмата, която извършва почвоподготовката, е „Баена“ – Тополовград.
В залесяването участваха служители от ДГС – Харманли: Иван Добрев, Иван Господинов, Пламен Димитров, Недялко Стратиев, Митко Миленов и инж. Марко Янев, под ръководството на директора инж. Стефко Желязков.
По натурални показатели ДГС – Хармани, е сред челните места на ЮДП – Сливен, с най-висок ръст на лесокултурната дейност.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2015 17:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.