Над 1000 декара нови гори ще залесява Държавното горско стопанство

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2015 17:20

Над 1000 декара нови гори ще залесява  Държавното горско стопанство

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 43/645, година XIII, 20-26 ноември 2015

Свързани публикации

Държавно горско стопанство (ДГС) – Харманли, извърши почвоподготовка на 1000 декара за залесяване.
900 от тях са пожарища от голямата огнена стихия през 2007 година. Тогава бяха унищожи насаждения предимно с черен и бял бор. Те са изсечени през 2008 година, но сега са отпуснати пари за тяхното залесяване.
Други 100 декара до края на 2015-та ще бъдат залесени с тополови фиданки от разсадника на ДГС – Свиленград. 61 дка от тях са в бившия разсадник на Горското в местността Българския кър, където е извършена пълна почвоподготовка, 20-т са в Бисер и 19-т – в Рогозиново, покрай реките.
От 1000-та дка 200 вече са залесени край село Овчарово. Те са върху държавни горски територии (ДГТ). От тях 19 дка са засети с контейнерни фиданки от чер бор, а 181 дка – с жълъд на червен дъб. С булдозери се заравняват тераси, на които са направени гнезда и в тях се пускат по 2 – 3 жълъда.
Отделно има 180 декара пролетно авансово засадени с дъбов жълъд. Те ще се отчетат през пролетта на 2016 година. Културите са червен дъб, цер и благун.
В Харманли разсадникът не съществува, защото когато се обединяваха Горските цялата поливна техника бе преместена в Димитровградското. От тогава няма условия за разсадник.
Фирмата, която извършва почвоподготовката, е „Баена“ – Тополовград.
В залесяването участваха служители от ДГС – Харманли: Иван Добрев, Иван Господинов, Пламен Димитров, Недялко Стратиев, Митко Миленов и инж. Марко Янев, под ръководството на директора инж. Стефко Желязков.
По натурални показатели ДГС – Хармани, е сред челните места на ЮДП – Сливен, с най-висок ръст на лесокултурната дейност.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2015 17:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама