Наближава крайният срок за набиране на преброители

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 27, 2020 11:00

Наближава крайният срок за набиране на преброители

Акценти

  • Не достигат преброителите в общините Димитровград, Ивайловград, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград и Хасково.

Свързани публикации

Няколко дни остават до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. Преброяване на населението и жилищния фонд.

До 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините.

Към момента са набрани 40% от необходимия брой преброители и 74% контрольори. Вече е достигнат необходимият брой преброители в общините Маджарово и Стамболово. Достатъчен брой контрольори има в общините Харманли, Тополовград, Ивайловград, Стамболово, Любимец и Маджарово.

В област Хасково ще бъдат необходими 747 преброители и 162 контрольори. Към момента заявление са подали 300 кандидати за преброители и 120 за контрольори.

Не достигат преброителите в следните общини в областта – Димитровград, Ивайловград, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград и Хасково.

Населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица, в зависимост от големината и характеристиките на населеното място. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.

Заплащането на преброителите вече е определено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1 лев, а за преброена сграда – 70 ст. Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци – брой сгради, жилища, лица, електронно преброени, като В периода 1 – 15 февруари 2021 г. един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени.

Това означава, че ако преброителят поеме преброяването на 3 участъка, неговото заплащане може да достигне над 1000 лв.

При предстоящото преброяване за цялата страна ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Разбира се, трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Те сами ще определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от преброителния си район. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

Източник: НСИ

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 27, 2020 11:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама