МВР прехвърля проблемите с пътищата по границата на областните управители

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 16, 2018 09:28

МВР прехвърля проблемите с пътищата  по границата на областните управители

МВР и Гранична полиция не са задължени да ремонтират пътищата, близо до границата с Турция, на областните управители. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Валентин Радев на въпрос на депутатите от ПГ „БСП за България“ Виолета Желева и Никола Динков.
Двамата зададоха въпроси към Валентин Радев по повод разрушената инфраструктура при изграждането на граничната ограда. „Предвижда ли се рехабилитацията й със средства на националния бюджет, тъй като собствените средства на общината са силно ограничени“, питат двамата депутати.
Министърът се аргументира с постановление на Министерски съвет, с което е възложено проектирането и изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение (ВВС) и прилежащ път към него на българо-турската граница на областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, чиито територии граничат с Турция.
Областните управители са бенефициент на средствата, отпускани от Министерския съвет, необходими за проектирането и изграждането на въпросната ограда.
Причинени щети върху вече изградената инфраструктура вследствие на строителството следва да се осъществяват от областните управители, които са страна по сключените договори за изграждане на ВВС, добавя министърът.
Така стои въпросът и с общинския път село Радовец – село Филипово – село Присадец, в община Тополовград.
Съгласно Закона за пътищата управлението на общинските пътища се осъществява от кметовете на съответните общини, така че кметът на община Тополовград, следва да планира рехабилитация на пътя, като потърси съдействие от областния управител, който се явява възложител на изграденото съоръжение и прилежащия път към него, уточнява Радев.
Инж. Никола Динков и Виолета Желева зададоха въпрос към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, свързан с Дома за възрастни хора с психични разстройства, намиращ се в тополовградското село Радовец. Според разговор на политиците с местните хора, настанените в институцията „безразборно извършват придвижване из селото, влизат в къщите на хората, вземат предмети и извършват непристойни действия“. Питането е свързано с предстоящото закриване на 10 подобни центъра, като сред първите 5 е този в Радовец.
Според министъра, община Тополовград е включена в картата на резидентните услуги за изграждане на 4 центъра за грижа за лица с психични разстройства. Проблемът е, че те ще бъдат изградени в рамките на три години. От друга страна, голяма част от нуждаещите се могат да останат извън тези центрове, което се отнася и за работещите в тях. Накратко, отговорът на министъра е, че от общините зависи с какви темпове ще изпълнят предвидените мерки. “Притесненията ми са, че вместо да се решат проблемите, може да се задълбочат”, написа Желева в свои пост в Фейсбук.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 16, 2018 09:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама