Музеите отвориха вратите си безплатно на 19 май

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 28, 2018 16:53

Музеите отвориха вратите си безплатно на 19 май

Близо 300 деца и гости на Харманли посетиха Историческия музей на Харманли в „Нощта на музеите“. Сред тях бяха евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел и народният представител д-р Георги Станков.
Вратите на музея бяха отворени още в 10:30 часа, посетителите бяха посрещани от директора проф. д-р Цонка Каснакова и служителите. Те им изнасяха беседи и разкази, свързани с всяка една от експозициите, подредени в залите.
Да се насладят на красотата на носиите на българката, на накитите, с които се е кичила през вековете, дойдоха на връщане от участието си на фестивала „Китна Тракия” и самодейците от НЧ „Светлина-1929” , с. Черепово.
Децата и техните родители играха на „кокалчета”, твориха и се забавляваха в специално организираните ателиета: „Реставратор”, „Бабо, научи ме да плета”, „Накити” и „Тъкане на керемида”.
Близо 100 посетители разгледаха експозициите в Историческия музей в Ивайловград в „Нощта на музеите“. Те бяха от различни възрасти.
В Свиленград по този повод бе открита гостуваща изложба „Християнско наследство – църкви и манастири“. Това са фотографии, предоставени от Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян.
На откриването в 11:00 часа имаше изпълнение на фолклорна група към клуб „Александър Кипров“, а в 17:00 ч. със своя програма се представиха ученици от училище „Иван Вазов“.
Над 100 бяха посетителите на музея в Свиленград, а сред тях имаше и турски граждани.

България бе част най-масовото културно събитие в цяла Европа – „Нощта на музеите“. На 19 май се проведе четиринадесетото му издание.
Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години тя се разпространи успешно из цяла Европа.
По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 28, 2018 16:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама