Монополите създавали геноцид над българите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2013 13:22

Монополите създавали геноцид над българите

На протест срещу монополите излязоха около 200 симеоновградчани в сряда, 20 март.

Той бе организиран от партията НФСБ и започна от пазара. След това всички се спряха пред офиса на Водното, където разговяваха с Любомир Гевезов, управител на ВиК, район Симеоновград.

От там протестиращите се отправиха надолу по улица „Алеко Константинов“ с плакати с надписи: „За отровната вода даваме пенсия една“, „Мръсна вода – висока цена. Народе! Как се живее?“ Те скандираха: „Искаме чиста вода“, „мафия“ и „Хасково – крадци“. „ЕВН – вън!“

Много от протестиращите бяха донесли шишета с тъмна течност, която е течала от чешмите им и за която плащали като за питейна. Пенсионерът Иван Митев, показвайки подобна пластмасова бутилка, уточни, че тъмната течност, която се вижда, не е реклама на нов вид безалкохолно, а вода, за която се плаща 2.48 за кубик. „Това е промишлена, не става нито за пране, нито за готвене, нито за пиене. Да я плащаме като промишлена, защото никой не пие от нея”, каза той и призова от ВиК да спрат да ограбват народа.

Организаторката на протеста Илияна Бонева показа 6-метровата си сметка за ток. Тя обясни, че в нея е отбелязано, че е изгорила няколко киловат часа, а са й начислили 22 лева пренос от Гълъбово до Симеоновград“. „На ръце ли го носят този ток“, попита тя. „За мене това е геноцид над българския народ. Искат на ни убият, да ни затрият… Нямам думи!

Кубикът да стане поне един лев, като промишлена“, призова тя. Скъпата и некачествена вода и непосилните сметки за ток тя нарече геноцид над българския народ.

Протестиращите, някои от които ученици, носеха знамена на телевизия СКАТ и НФСБ.

Управителят на ВиК, район Симеоновград, Любомир Гевезов каза, че некачествена и тъмна вода не са засичали от много месеци в мрежата. Обясни, че подобна течност с такъв цвят може да потече само след авария. Той изказа предположение, че тази, която я показваха протестиращите, вероятно е била налята през лятото. Тогава по време на ремонтите на улиците „Роза“ и „Съединение“ имали по две три аварии дневно. „Манганът е за целия Маришки район, той е наслоен по старите амортизирани тръби и се появява след аварии. Моите момчета вече работят под напрежение, мокрят се, само и само да не я спираме, за да не се нарушава качеството й”, каза той. Обясняви, че през лятото, когато водата е била най-замърсена, от всички проби 86% са били с качествена вода.

Управителят каза, че много от протестиращите са длъжници на ВиК, а неизрядните клиенти са дадени на техните юристи, които ще ги съдят. Предупреди, че онези, които манипулират водомерите след изменение на Наредба №4 вече попадат под ударите на член. 216а и чл. 234 от НК и на виновните ще бъде търсена и наказателна отговорност.

За предишен протест натиснете тук.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2013 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама