Монополите създавали геноцид над българите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2013 13:22

Монополите създавали геноцид над българите

На протест срещу монополите излязоха около 200 симеоновградчани в сряда, 20 март.

Той бе организиран от партията НФСБ и започна от пазара. След това всички се спряха пред офиса на Водното, където разговяваха с Любомир Гевезов, управител на ВиК, район Симеоновград.

От там протестиращите се отправиха надолу по улица „Алеко Константинов“ с плакати с надписи: „За отровната вода даваме пенсия една“, „Мръсна вода – висока цена. Народе! Как се живее?“ Те скандираха: „Искаме чиста вода“, „мафия“ и „Хасково – крадци“. „ЕВН – вън!“

Много от протестиращите бяха донесли шишета с тъмна течност, която е течала от чешмите им и за която плащали като за питейна. Пенсионерът Иван Митев, показвайки подобна пластмасова бутилка, уточни, че тъмната течност, която се вижда, не е реклама на нов вид безалкохолно, а вода, за която се плаща 2.48 за кубик. „Това е промишлена, не става нито за пране, нито за готвене, нито за пиене. Да я плащаме като промишлена, защото никой не пие от нея”, каза той и призова от ВиК да спрат да ограбват народа.

Организаторката на протеста Илияна Бонева показа 6-метровата си сметка за ток. Тя обясни, че в нея е отбелязано, че е изгорила няколко киловат часа, а са й начислили 22 лева пренос от Гълъбово до Симеоновград“. „На ръце ли го носят този ток“, попита тя. „За мене това е геноцид над българския народ. Искат на ни убият, да ни затрият… Нямам думи!

Кубикът да стане поне един лев, като промишлена“, призова тя. Скъпата и некачествена вода и непосилните сметки за ток тя нарече геноцид над българския народ.

Протестиращите, някои от които ученици, носеха знамена на телевизия СКАТ и НФСБ.

Управителят на ВиК, район Симеоновград, Любомир Гевезов каза, че некачествена и тъмна вода не са засичали от много месеци в мрежата. Обясни, че подобна течност с такъв цвят може да потече само след авария. Той изказа предположение, че тази, която я показваха протестиращите, вероятно е била налята през лятото. Тогава по време на ремонтите на улиците „Роза“ и „Съединение“ имали по две три аварии дневно. „Манганът е за целия Маришки район, той е наслоен по старите амортизирани тръби и се появява след аварии. Моите момчета вече работят под напрежение, мокрят се, само и само да не я спираме, за да не се нарушава качеството й”, каза той. Обясняви, че през лятото, когато водата е била най-замърсена, от всички проби 86% са били с качествена вода.

Управителят каза, че много от протестиращите са длъжници на ВиК, а неизрядните клиенти са дадени на техните юристи, които ще ги съдят. Предупреди, че онези, които манипулират водомерите след изменение на Наредба №4 вече попадат под ударите на член. 216а и чл. 234 от НК и на виновните ще бъде търсена и наказателна отговорност.

За предишен протест натиснете тук.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2013 13:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.