Симеоновградчани: „Не искаме общи водомери, не отчитат правилно!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2011 12:46

Симеоновградчани:  „Не искаме общи водомери, не отчитат правилно!

Да се оплачат от високите сметки на общите водомери, от мръсната питейна вода и нередовната й доставка се бяха събрали над 200 симеоновградчани в петък, 25 ноември в залата на читалище „Развитие”. На общоградското събрание ги призова Инициативен комитет (ИК)в който са Васил Делчев, Костадин Стамов, Недялко Георгиев

Един след друг събралите се в залата се изказваха и разказваха абсурдни според тях случки, свързани с потреблението на питейна вода. От тях най-потърпевши се оказаха живеещите в блокове. Най-много оплаквани имаше от това, че след като всяко семейство си плащало по показанията на собствения водомер, отделно към тези кубици от ВиК добавяли и други, които наричали служебни. Всеки месец те се увеличавали прогресивно.

Според някои от присъстващите хората на няколко пъти си засичали водомерите, правени били проверки от ВиК да няма кражби течове, но накрая пак получавали допълнителни кубици към сметките. Сметката, която си правят хората е, че би трябвало кубиците от общия водомер, да са равни на сбора от кубиците на всички, които живеят във входа, след като няма допълнителни течове, но не се получавало. Хората се съмняват най-много в показанията на общите водомери.

Други протестираха, че не на всеки вход в блоковете има общи водомери, което според тях е дискриминация.

Според Костадин Стамов, от ВиК са извършили няколко нарушения. Едно от тях е, че не са представили сертификат за качество, към общия водомер, който монтират на входовете. Освен това хора от водното ги засичали без присъствието на някой от собствениците.

Друг член на ИК, Васил Делчев решил да е оплаче в Комисията за защита на потребителите. Отишъл Хасково, казал им, че ще направят събрание за сметките за водата и поискал техен адвокат да дойде на събранието. От там му отговорили, че нямат адвокат. „Чии интереси защитават тогава”, пита той.

От публиката поискаха въобще да няма общи водомери, направо да се свалят.

Според хора от ИК имало геноцид в качеството на водата. Някой бе донесъл бутилка с тъмна течност, който е налял от чешмата си. Освен това водопроводната мрежа била отречена от евро стандартите и сега с надписването на сметките чашата на търпението преляла. Като наглост на един монополист, определя поведението на ВиК Костадин Стамов.

В декларация, която от ИК ще изпратят до много институции ще искат да се постави мораториум върху така наречените общи водомери, да се спре използването им до привеждането им съгласно Закона за измерванията.

Отговор от ВиК

Водата, която те отчитат е по НАРЕДБА № 4 от 14 септември 2004 г.за Условията и реда за присъединяване на потребителите за ползване на водоснабдителните и канализационните системи.

От дружеството отговориха, че техния инкасатор вземал данните от водомера само в присъствието на човек от входа, най-често това е този, който им е отварял помещението, където се намирал водомера. Показанията се записвали на лист, и се слагат два подписа – на инкасатора и на лицето от блока.

За липсващите кубици вода човекът на ВиК уведомявал живеещите в блока като поставял бележка на входа. Много често тя е изчезвала, затова след това тя е правена в два екземпляра с подписи на двамата.

Ако имало съмнения, че общия водомер е неизправен, той се свалял и му се правела инспекция от две лаборатории – една частна и една държавна. Ако той не е в ред, се начислявали показанията на предишния месец. Ако е изправен – сметката се плаща от консуматорите.

От ВиК нямали право да свалят общите водомери. Това можело да направят само хора от ДКЕР

Подробности

Какво представлява допълнително начислената консумация от главен водомер, добавена към консумацията по индивидуалния водомер?

Допълнително начислената консумация е пропорционално разпределено количество вода, останало като разлика след приспадането на сумата на консумациите по спомагателните водомери от отчетената консумация на главен водомер.

Какво представлява коефициентът на пропорционалност и защо е различен всеки месец?

Коефициентът на пропорционалност се изчислява по следния начин:

2.1. Сумират се отчетените по индивидуалните водомери количества вода, както и служебно начислените и тези по повреден водомер.

2.2. Полученото по т. 2.1 количество се изважда от преминалото през общия водомер количество вода за същия период.

2.3. Получената по т. 2.2 разлика се дели на количеството по т. 2.1 и се получава К /коефициент на пропорционалност, който е различен всеки месец/.

2.4. С получения по т. 2.3 коефициент се умножава консумацията по индивидуалните водомери и се получава допълнителното /пропорционалното/ количество вода.

На какво се дължи оставащата разлика на общия водомер?

Отговор на този въпрос може да се даде след проверка на всеки конкретен случай. По принцип могат да се обобщят следните няколко причини:

Лошо състояние на вътрешната инсталация /течове по апартаментната и вътрешноплощадковата мрежа/.

Водочерпни прибори без измервателен уред /чешми в общи помещения, мазета, гаражи и др./.

Отчитане на консумацията в апартаментите по водомери с параметри на чувствителност извън допустимите по стандарт или такива излели от употреба.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2011 12:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама