Митнически шеф е възстановен на работа въпреки нагласен закон

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2020 09:38

Митнически шеф е възстановен на работа  въпреки нагласен закон

Акценти

  • В Народното събрание са променили закон, за да уволняват по-лесно митничари.
  • Поправката е отменена от Конституционния съд

Свързани публикации

Тодор Караиванов е уволнен от длъжността главен митнически инспектор на ГКПП „Капитан Андреево“ , неправомерно. Това реши Хасковския Административен съд, а Заповедта му за освобождаване се издадено въз основа на порочен закон, приет от Народното събрание.

Решението на съдия Росица Чиркалева се позовава на Решение на Конституционния съд, който е тълкувал законодателна промяна, която влиза в сила 1 януари 2019 г., където се прави изменение в  Закона за митниците. Според нея митнически служители могат да бъдат само лица, които не са привлечени като обвиняеми и не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер.

През това време господин Караиванов е подсъдим за умишлено престъпление от общ характер, а промяната в закона вече не му дава право да изпълнява задълженията си.

Седем дни след влизане в сила на поправката на закона, на Тодор е издадена Заповед, с която е уволнен и тя влиза в сила от 8 януари 2019 г. Посочената причина за прекратяването му от работа е „обективна невъзможност държавният служител да изпълнява задълженията си. По този параграф са уволнени още двайсетина митничари.

През това време Измененията в Закона за митниците са атакувани в Конституционния съд и той с Решение №7 от 19 септември 2019 година ги приема като противокотституционни.

От митницата не се съобразяват с това и продължават да водят Тодор за уволнен, а той завежда жалба в съда срещу това.

Решението на Хасковския съд може да бъде обжалвано пред върховните административни магистрати в 14-дневен срок.

Тодор Караиванов пред „За Истината“ сподели, че вероятно то ще бъде обжалвано в по горна инстанция, където делата се проточват с години.

Тодор Караиванов – изпълняващ длъжността началник на Митница Свиленград, бе арестуван от служители на ДАНС н края на януари, два дни след като бе награден със златен почетен знак за проявен висок професионализъм и значителен принос към дейността на митническата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2020 09:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама