Митко Тодоров вижда в йога панацея за всяко заболяване, дори тежко

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 13, 2007 02:13

Митко Тодоров вижда в йога панацея за всяко заболяване, дори тежко

Митко, опиши ни по-подробно това, с което се занимаваш.
Занимавам се с йога. По-голямата част от хората знаят, че това е древна наука, която цели физическо и психическо усъвършенстване на човека. Главното е да се укрепи здраве чрез физически и дихателни упражнения и релаксация. Здравето на човек зависи главно от състоянието на неговата нервна система. Ако тя е стабилна, това оказва влияние и върху неговото физическо здраве.

По професия си учител, но се занимаваш с йога и водиш в Харманли курс. От колко време обучаваш харманлийци?
От 13 години се занимавам с йога а курсове за обучение на желаещите от Харманли провеждам от три. Занятията се провеждат във физкултурния салон на училище „Алеко Константинов“, всяка неделя от 9 часа сутринта. Курсът е безплатен.

А ти плащаш ли наем за помещението?
Не, не плащам. Училището на добра воля е предоставило физкултурния си салон.

Колко хора посещават курса?
В момента по-малко, може би заради летния сезон, но през учебната година идват повече хора, предимно деца и учители.

Както разбирам, интерес проявяват хора от различни възрасти?
Да, но прави впечатление, че предимно децата се интересуват.

Има ли курсове за различно ниво на владеене на йога – за начинаещи и за напреднали?
Не, заниманията до такава степен са облекчени, че позволяват на всеки, дори и на хората с по-малки физически възможности, да усвоят материала, който се преподава, т.е. той не изисква някакви сложни физически изпълнения.

Каква е методиката ти на работа? С всеки човек индивидуално ли работиш?
Когато това е необходимо, може и да се работи индивидуално, но по принцип не, тъй като упражненията са лесни за изпълнение.

Освен общо укрепващо въздействие, знаем, че йога има и лечебни свойства. Сигурно имаш в практиката си случаи, в които си помогнал на хора чрез йога да се излекуват от дадени заболявания.
Имал съм случай, при който благодарение на йога успяхме да облекчим болките от дископатия на младо момче. Той ми сподели, че болкоуспокояващите, които му предписват лекарите, само подтискат временно болката, но не лекуват заболяването. Аз му обясних, че мога да му помогна чрез йога. Проблемът при него беше чувствителен, тъй като момчето, когато сядаше от болки не беше в състояние да се изправи. Аз му показах някои упражнения, а самият той възприе и млечно-вегетарианска диета. След около месец той почувства облекчение в състоянието си и подобри нормалния си ритъм на живот и в работата си, дори ми сподели, че може да вдига 50-килограмови циментови торби, което всъщност никак не е малко.

За колко време се подобри състоянието му?
При него резултатите дойдоха бързо – може би месец.

През този период той активно ли се занимаваше с упражненията?
Упражненията се правят всеки ден около час, като най-удобното време за това е рано сутрин преди започване на работния ден, като зависи от ангажиментите на човек, възможно е да се правят и следобед.

Има ли и други харманлийци, които да се занимават с йога?
Да, има и други. Единият се казва Митко и има проблеми със зрението, трудоустроен е. Понякога идва при нас в салона, но предимно упражнява йога индивидуално у дома си.

Каква е твоята цел, явно не е комерсиална, тъй като курсът, който водиш е безплатен?
Целта ми не е да печеля пари, а да покажа на всички хора, че няма болест, с която организмът на човек да не може да се справи, когато ежедневно отделя време да прави физически, дихателни упражнения и релаксация. Независмо от каква болест страда, може да му се помогне с йога. Особено се обръщам към онези хора, които са се отчаяли и нямат надежда, че могат да се излекуват от някоя тежка болест. С йога това е възможно дори и тежко да е заболяването. Това е и едно мое предизвикателство към лекарите, които отписват някои хора и се отнасят несериозно към тях, виждайки сериозното им заболяване.

Това означава ли, че йога е панацея?
Да, йога може да се превърне в панацея, но това най-вече зависи от човека и неговото отношение към заболяването, от което страда. Ако той наистина жадува да оздравее, йога може да му помогне.

А йога може ли да помогне, ако човек се намира в някакво депресивно състояние?
Да, разбира се, аз и за това започнах да се занимавам с йога, исках да избягвам отрицателните влияния. Когато човек е подтиснат, той желае да укрепи нервната си система, а именно, когато се научи да се отпуща и да освобождава отрицателната енергия в себе си, тогава той получава едно облекчение, психически се отпуща и по ози начин тези състояния са преодолими.

Митко, само с йога ли си се занимавал?
Не, преди това съм тренирал почти всички видове спорт. Започнах с лека атлетика, тренирал съм борба, преди да завърша гимназия се занимавах с културизъм, а по-късно, в студентските ми години, последното ми желание беше да се занимавам с бокс. Така започнах да тренирам в първия частен клуб по бокс в Благоевград, тъй като там съм завършил. В тези години вече се срещнах с йога по повод една обява, отидох на събирането, където ми бяха показани някои упражнения и релаксация. Когато си направих физическите упражнения и след релаксацията върху мен се получи някакъв странен ефект – тялото отделно от това, което съм аз, получи се едно пълно отпускане. Това един ефект, който се получи без въздействието на външни стимуланти, след толкова години разбрах, че тогава съм получил истинско психическо отпускане, т.е. пълно отпускане на нервната система – релаксация, и именно това ме грабна в йога – чрез практически методи да повлияеш на нервната си система.
Йогата ми помогна да намеря нов смисъл в живота.
Обръщам се към всички, които желаят да почувстват елексира от йога, да заповядат във физкултурния салон на училище „Алеко Константинов“ всяка неделя от 9,00 часа сутринта.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 13, 2007 02:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама